Katar: Optužbe za Mundijal dio kampanje blaćenja

Al Marri (desno) je negirao da je Katar platio ikakav mito za dobijanje organizacije Mundijala (EPA)

Državni tužilac Katara je odbacio nove optužbe za korupciju s kojim je suočena ova zaljevska zemlja u vezi dodjele Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Ali bin Fetais Al Marri je kazao novinarima u Švicarskoj da su posljednji medijski izvještaji da je Katar podmitio bivše zvaničnike Svjetske nogometne asocijacije dio aktuelne kampanje blaćenja koja se vodi protiv Dohe i njenog čelništva.

“Ovo je samo posljednji u nizu napada na Katar i njegovog vodstvo, koji mi snažno odbacujemo”, rekao je Marri tokom konferencije za novinare u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Blokada Katara

Katar od 5. juna blokira četiri zemlje – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat – koji optužuju Dohu da podržava ekstremizam i da staje na stranu regionalnog rivala Irana.

Katar je odlučno odbacio te optužbe.

Nekoliko zemalja koje su blokirale Katar pokrenule su dobro finansiranu medijsku kampanju protiv Dohe.

Francuski informativni portal je nedavno izvijestio da Federalni istražni biro u Sjedinjenim Američkim Državama i brazilski tužitelji istražuju navodni transfer 22 miliona dolara iz zaljevske zemlje u ruke bivšeg predsjednika Brazilske nogometne federacije samo nekoliko dana nakon što je Kataru dodijeljena organizacija Svjetskog prvenstva.

Istraga o navodnom podmićivanju zvaničnika FIFA-e je počela 2015. godine i još traje.

Saradnja Dohe

“Nisam upoznat s ovom istragom FBI-ja. Što se nas tiče, slučaj FIFA-e je završen”, kazao je Marri.

Marri je za Al Jazeeru kazao da ga je katarsko čelništvo ovlastilo da u potpunosti sarađuje sa stranim istražiteljima.

“Katar je država u kojoj vlada zakon”, rekao je državni tužilac.

“Mi ostajemo u potpunosti spremni za saradnju s međunarodnim zvaničnicima koji žele razgovarati o ovim slučajevima. Međutim, još nismo primili bilo kakav zahtjev za saradnju.”

Dvadeset sedmog novembra bivši predsjednik kolumbijske nogometne federacije Louis Bedoya svjedočio je na sudskom saslušanju u New Yorku da mu je visoki zvaničnik iz oblasti sportskog marketinga kazao da je iz Katara dostupno 15 miliona dolara mita za južnoameričke zvaničnike uoči glasanja izvršnog komiteta FIFA-e o dodjeli organizacije Svjetskog prvenstva 2022.

Optužbe za korupciju

Bedoya, bivši član izvršnog komiteta FIFA-e, svjedočio je na suđenju trojici bivših južnoameričkih nogometnih zvaničnika, s kojim je, kako je rekao, razgovarao o potencijalnom mitu tokom razgovora s posrednikom u Madridu 2010. godine.

Bedoya se 2016. godine izjasnio krivim za optužbe za korupciju, a Etički komitet FIFA-e mu je izreko doživotnu zabranu rada u nogometu.

“Ne možemo donijeti odluku o Kataru jer još traju saslušanja u New Yorku”, rekao je Eduardo Vetere, podpredsjednik Međunarodne asocijacije antikorupcijske uprave sa sjedištem u Beču.

“Moramo sačekati okončanje suđenja”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera