Katar odobrio ostanak državljanima zemalja Zaljeva

Gotovo 11.000 građana država Zaljeva se nalazi u Kataru (AP)

Državljanima zemalja koje su prekinule odnose sa Katarom bit će dozvoljeno da ostanu u toj državi uprkos uvođenju mjera protiv Katarana.

Službena Doha “neće preduzeti nikakve mjere protiv stanovnika Katara koji imaju državljanstvo zemalja koje su prekinule ili umanjile diplomatske odnose sa državom Katar, u sjenci neprijateljskih i tendencioznih namjera protiv države”, navodi se u saopštenju koje je objavila državna novinska agencija.

Kako je navedeno, Katar je djelovao “u skladu sa svojim čvrstim ubjeđenjima i principima”.

Ta odluka, prema navodima zvaničnika, odnosi se na više od 11.000 ljudi samo iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Humanitarne okolnosti

U međuvremenu, te tri države signalizirale su da će možda dozvoliti nekim državljanima Katara da ostanu na njihovoj teritoriji, i pored prekida diplomatskih odnosa, javlja AP.

Jutros su sve tri države (Bahrein, Saudijska Arabija i UAE) izdale saopštenja kojim pozivaju porodice mješovitih nacionalnosti da kontaktiraju ministarstva unutrašnjih poslova njihovih država, a koja će uzeti u razmatranje “humanitarne okolnosti” njihove situacije.

Tri države objavile su broj dežurne službe na koji se mogu javiti porodice čiji su članovi državljani Katara, prenio je Reuters navode zvaničnih novinskih agencija tih država.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Egipat ukinuli su zračni, pomorski i drumski saobraćaj sa Katarom.

Ranije su naredili državljanima Katara da u narednih 14 dana napuste njihove teritorije.

Te zemlje prekine su diplomatske veze sa Katarom, optužujući ga da podržava ekstremizam.

Katar odlučno odbacuje te navode.

Izvor: Al Jazeera i agencije