Katar od S. Arabije traži oslobađanje četiri svoja državljana

Talal Nawaf al-Rashid nestao je nakon što ga je Kuvajt izručio Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)

Katarska grupa za ljudska prava od Saudijske Arabije traži da zaključi slučaj nasilnog nestanka četiri državljana Katara od maja prošle godine.

Nacionalni komitet za ljudska prava (NHRC) sa sjedištem u Dohi izdao je saopštenje u kojem navodi da Saudijsku Arabiju drži odgovornom za sudbinu četiri osobe, te izražava zabrinutost za njihovu sudbinu.

Predsjednik NHRC-a Ali bin Samikh al-Marri od Radne grupe za prisilne i nedobrovoljne nestanke Ujedinjenih nacija traži da u Saudijsku Arabiju pošalje svoje ljude kako bi istražili slučaj.

“Ono što saudijske vlasti rade katarskim državljanima je sramotno i nehumano. To će ostaviti dubok trag na budućim generacijama“, rekao je Al-Marri.

NHRC je također kontaktirao ured Visokog komesara za ljudska prava UN-a, tražeći intervenciju i puštanje otetih osoba.

Među onima koji su nestali su 29-godišnji Talal Nawaf al-Rashid i 63-godišnji Mohsen Saleh al-Korbi. Oni su ušli u Saudijsku Arabiju u aprilu, odnosno maju prošle godine i tada im se gubi trag.

Naštetiti reputaciji Katara

Al-Rashid, koji ima dvojno državljanstvo Katara i Saudijske Arabije, uhapšen je u Kuvajtu i kasnije izručen Saudijskoj Arabiji.

Al-Korbi, koji pati od nekoliko hroničnih bolesti, bio je na putu u Jemen, gdje je trebao posjetiti rodbinu, no, na granici Omana i Jemena uhapsile su ga saudijske snage.

Imena ostala dva nestala državljana Katara nisu objavljena. Jedan je u Saudijskoj Arabiji nestao ove, a drugi prošle godine.

Al Jazeera je pokušala doći do komentara saudijskih zvaničnika, ali u tome nije uspjela.

No, Abdullah al-Athbah, urednik katarskih novina Al-Arab, Al Jazeeri je izjavio da Saudijska Arabija želi naštetiti reputaciji Katara tako što će njene državljane optuživati za terorizam.

U junu 2017. godine, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su političke i ekonomske veze s Katarom i zemlji uvele kopnenu, morsku i zračnu blokadu, optužujući ga za podršku „ekstremistima“ u regiji, što Katar odlučno demantuje.

Izvor: Al Jazeera