Katar obilježio nacionalni dan: Put ka izvrsnosti

U paradi su učestvovale i kopnene, zračne i mornaričke snage, kao i predsjednička garda i sigurnosne snage Lekhwiya (Al Jazeera)

Sivo nebo i povremene padavine nisu pokvarili raspoloženje za Nacionalni dan Katara jer su hiljade stanovnika izašle na ulice kako bi posmatrale godišnju vojnu paradu na ulici Corniche u glavnom gradu Dohi.

Slavlje, koje je ove godine održano pod sloganom “Al Maali Kaydah” (“Put do izvrsnosti je težak”), počeo je preletima borbenih aviona, koji su iza sebe ostavljali dim u bojama katarske zastave.

Time je obilježeno ujedinjenje Katara iz 1878. pod vodstvom osnivača države, šeika Jassima bin Mohammeda Al Thanija, a slavlje se od 2007. održava svake godine.

‘Simbol jedinstva i različitosti’

U srijedu je katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, prisustvovao jednosatnoj paradi zajedno sa svojim ocem, šeikom Hamadom.

Parada je počela poslije izvođenja državne himne i salutiranja pucnjima iz 18 topova, nakon čega su na scenu stupile kopnene, zračne i mornaričke snage, kao i predsjednička garda i sigurnosne snage Lekhwiya.

U maršu su sudjelovale i snage Ministarstva unutrašnjih poslova, Obalne straže, Granične patrole i saobraćajne policije.

Slavlje se u Dohi od 2007. održava svake godine

Poslije toga se šeik Tamim u moru katarskih zastava pozdravljao s prisutnima.

Asma Al Thani kaže da današnji dan smatra simbolom katarskog jedinstva i različitosti, kao i prilikom da se iskaže ljubav prema zemlji.

“To je dan kad svi mi možemo uzvratiti Kataru za sve što je ta zemlja dala nama”, rekla je ona za Al Jazeeru.

Za doktoricu Iman al-Maslamani, 48-godišnju pedijatricu, Nacionalni dan jest događaj koji nikad ne propušta, pa čak ni kad nije u zemlji.

Prevladani problemi od uvođenja blokade

“Uvijek gledam paradu, koja me čini ponosnom na svoju zemlju”, rekla je Al Jazeeri iz Turske, odakle je posmatrala događaj na katarskoj televiziji.

“Slavlje nam daje mnogo snage i čini nas sigurnijima”, dodala je, aludirajući na političku situaciju u Zaljevu i politiku susjeda Katara.

Slavlje je ove godine održano pod sloganom 'Al Maali Kaydah' (put do izvrsnosti je težak)

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u junu 2017, zajedno s Egiptom, prekinuli su diplomatske veze s Katarom i uveli mu pomorsku, zračnu i kopnenu blokadu, optužujući Dohu da “podržava terorizam”, što Katar poriče.

Katar, zemlja s 2,75 miliona stanovnika, od čega je čak 90 posto stranaca, uspio je prevladati probleme nastale uvođenjem blokade.

U proteklih nekoliko sedmica katarski ministar vanjskih poslova izrekao je niz izjava u kojima je naveo da odnosi Dohe i Rijada idu u boljem smjeru, dodajući da je u razgovorima sa Saudijskom Arabijom načinjen pomak.

Izvor: Al Jazeera