Katar novi prvak Azije

Nogometna reprezentacija Katara novi je prvak Azije, prvi put u historiji. Katarci su u današnjem finalu Azijskog kupa, odnosno azijskog nogometnog prvenstva, u Abu Dhabiju pobijedili favorizirane Japance s 3:1 i došli do svoje prve titule kontinentalnog prvaka.

Katar je dosad najbolji rezultat na Azijskom prvenstvu ostvario 1988, kad je osvojio peto mjesto. Međutim, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ekipa koju vodi španski stručnjak Felix Sanchez Bas igrala je sjajno.

Na putu do azijske krune Katarci su nanizali šest pobjeda uz sjajnu gol-razliku 19:1, a jedini pogodak primili su u finalu.

U grupi su pobijedili Liban (2:0), Sjevernu Koreju (6:0) i Saudijsku Arabiju (2:0). U osmini finala “pao” je Irak (1:0), u četvrtfinalu Južna Koreja (1:0), u polufinalu je katarska reprezentacija slavila protiv domaćina prvenstva UAE-a (4:0) da bi u finalu bili bolji i od Japana (3:1).

Najbolji igrač i strijelac

Katar je protiv četverostrukog azijskog prvaka poveo u 12. minuti fantastičnim golom najboljeg igrača turnira Almoeza Alija. Napadač katarskog kluba Al-Duhaila primio je loptu u kaznenom prostoru, a potom makazicama savladao japanskog golmana Shuichija Gondu. Bio je to njegov već deveti gol i Ali je uvjerljivo najbolji strijelac prvenstva.

Na 2:0 povisio je Abdelaziz Hatim u 27. minuti lijepim udarcem s 20 metara. U završnici prvog dijela Katar je mogao sve riješiti, ali je Hassan al-Haydos pogodio okvir gola.

Japan je smanjio u 69. minuti golom Takumija Minamina, ali je Akram Hassan Afif u 83. minuti bio siguran za 3:1 iz jedanaesterca.

Japanu je ovo bio peti nastup u finalima, te prvi poraz nakon četiri osvojene krune.

Izvor: Al Jazeera i agencije