Katar nije promijenio stav o sirijskom režimu

Katarski ministar je razgovarao u Briselu s generalnim sekreterom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Arhiva)

Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Katara, izjavio je da se stav njegove države o sirijskom režimu nije promijenio.

On je za Al Jazeeru u Briselu, nakon ministarske konferencije o Siriji, koju organiziraju Ujedinjeni narodi, u saradnji s Evropskom unijom, naglasio kako ne postoje razlozi koji bi opravdali povratak Sirije u Arapsku ligu ili normalizaciju odnosa sa sirijskim režimom.

Katarski ministar je razgovarao u Briselu s generalnim sekreterom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Također je učestvovao na sastanku Vijeća država članica NATO-a, kojim je predsjedavao Rose Gottemoeller, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, na kojem se razgovaralo o najvažnijim regionalnim pitanjima, a posebno o situaciji u Jemenu, Siriji, Libiji i Afganistanu.

Članstvo suspendirano 2011. godine

U ratu u Siriji je od marta 2011. godine život izgubilo preko 360.000 ljudi, dok se šteta procjenjuje na 400 milijardi dolara.

Intenzitet borbi je opao, a oružane grupe Islamske države Iraka i Levanta su pred porazom, no, velika većina Sirijaca živi na rubu siromaštva.

Stanje u zemlji postalo je još složenije zbog prisustva inostranih snaga, među kojima su, između ostalih, saveznici Damaska Rusija i Iran.

Katarski ministar vanjskih poslova ranije je izjavio da ne vidi potrebu da njegova zemlja ponovo otvori ambasadu u Damasku, niti da napravi bilo kakav drugi korak koji bi značio početak normalizacije odnosa sa sirijskom vladom.

On je nekoliko puta do sada istakao da se Katar i dalje protivi članstvu Sirije u Arapskoj ligi, koje je suspendirano 2011. godine, nakon nasilne reakcije vlasti iz Damaska na proteste, što je, kako se ispostavilo, bilo uvod u početak rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije