Katar na Azijskom kupu: Ne treba miješati politiku i sport

Nogometna reprezentacija Katara deseti put nastupit će na Azijskom kupu (Reuters)

Nogometna reprezentacija Katara doputovala je na Azijski kup 2019, koji se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u nadi da će diplomatske nesuglasice s komšijskim zemljama tom prilikom ostati po strani.

Ekspedicija od 25 članova katarske reprezentacije doletjela je privatnim letom u emiratski grad Al Ain kako bi učestvovala na završnici azijskog nogometnog takmičenja.  

Turnir se održava dok regiju potresa kriza nakon što su Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prije gotovo 20 mjeseci uveli kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru, optužujući ga za “podršku terorizmu”, što Katar odbacuje.

Uprkos političkoj tenziji koja vlada van terena, katarski nogometaši spremni su istrčati na prvu utakmicu, koju u srijedu igraju protiv Libana, tvrdi pres-oficir Katarskog nogometnog saveza Ali al-Salat.

“Oni su sportisti i idu igrati nogomet. Nema potrebe miješati politička pitanja i sport”, rekao je on u telefonskom intervjuu za Al Jazeeru, te dodao:

“Na kraju, sport je poruka mira. To je ono što ćemo raditi, uz nadu da ćemo na takmičenju lijepo predstaviti našu zemlju.”

Utakmica protiv Saudijske Arabije

Katar je smješten u grupu E zajedno sa Saudijskom Arabijom, Sjevernom Korejom i Libanom.

Mnogo očekivani duel Katara i Saudijske Arabije planiran je za 17. januar na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju.

U devet prethodnih nastupa na Azijskom kupu Katar nijednom nije uspio proći dalje od četvrtfinala.

Zaljevska kriza već je bacila sjenu na taj sportski događaj nakon što je Saoudu al-Mohannadiju, potpredsjedniku Katarskog nogometnog saveza i Azijske nogometne konfederacije, u četvrtak zabranjen ulaz u Emirate, ali dan poslije ipak je ušao u tu zemlju.

“Aviokompanija je navela da mu nije dozvoljen ulaz u avion jer za to nije imao dozvolu od zvaničnika iz Emirata”, izjavio je Salat.

Također, pojavile su se informacije da je ulaz u UAE bio onemogućen i pojedinim novinarima koji rade u Kataru. Oni su, navodno, čekali na aerodromu u Dubaiju 13 sati prije nego što su se vratili u Dohu.

Kako je rekao Salat, riječ je o novinarima Al Kassa i BeIN Sportsa.

BeIN Sports, koji je smješten u Kataru, 2017. bio je privremeno blokiran u Emiratima, nakon uvođenja blokade, ali je kasnije deblokiran.

Taj medij ekskluzivni je nosilac televizijskih prava za Azijski kup.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo 2022.

A na terenu Salat kaže da će Azijski kup, na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, Kataru ponuditi dobru priliku za pripreme uoči domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022, koje će toj maloj zemlji biti prva prilika da se predstavi na Mundijalu.

“Imamo mladu generaciju, s prosjekom 24 godine. Ovaj turnir im je prilika da steknu iskustvo i pripreme se za Svjetsko prvenstvo”, govori Salat.

Katar je 2010. dobio organizaciju Mundijala nakon što je u kampanji pobijedio Australiju, Japan, Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

Ta zemlja ujedno je prva arapska država koja je dobila čast ugostiti najbolje nogometne reprezentacije svijeta.

Pripreme za SP traju, s tim što Međunarodna nogometna asocijacija razmatra ideju da broj učesnika završnice s 32 poveća na 48, uz mogućnost da Doha podijeli turnir s nekom od susjednih zemalja.

Konačna odluka o formatu takmičenja bit će donesena u martu, na FIFA-inom sastanku u Miamiju.

Zvaničnik iz Emirata Aref al-Awani, direktor Azijskog kupa, kaže da je njegova zemlja “spremna pružiti svu neophodnu pomoć u organizaciji SP-a 2022.”