Katar: Mi smo platforma za mir, a ne terorizam

Katar se našao na udaru zemalja susjeda u Zaljevu (AP)

Katar nije spreman mijenjati svoju vanjsku politiku kako bi razriješio nesuglasice sa svojim susjedima u Zaljevu i nikada neće praviti kompromis, rekao je ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani.

Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i još nekoliko država, prekinuli su diplomatske i komunikacijske veze sa Dohom u ponedjeljak.

Katar smatra neutemeljenim njihove optužbe da podržava ekstremiste i Iran.

„Izolovani smo zato što smo uspješni i progresivni. Mi smo platforma za mir, a ne za terorizam. Ovaj nesporazum utjecat će na stabilnost cijele regije“, rekao je Al-Thani novinarima u Dohi.

„Nismo spremni da se predamo i nikada nećemo biti spremni da predamo nezavisnost naše vanjske politike“, rekao je.

Ponuda Irana

Iako Kataru nije predočena lista zahtjeva država koje su prekinule diplomatske veze, katarski ministar vanjskih poslova je rekao da će insistirati da se situacija razriješi mirnim putem.

„Nikada ne može biti vojnog rješenja za ovo pitanje“, dodao je.

Katar će poštovati dogovor o prirodnom plinu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima bez obzira na prekinute diplomatske veze, rekao je šef diplomatije Katara.

Dodao je kako je Iran poručio da je spreman pomoći Dohi u osiguravanju zaliha hrane te da je spreman odrediti tri svoje luke za Katar. Službena Doha još nije prihvatila tu ponudu.  

Izvor: Al Jazeera i agencije