Oglasi

Katar iznosi stavove pred Evropskim parlamentom

Ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, govorit će o zaljevskoj krizi, pitanju Libije i američkom mirovnom planu.
Katarski ministar rekao je da je Saudijska Arabija iznenada zaustavila pregovore o zaljevskoj kriziEPA

Ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, izjavio je da je velika pukotina u odnosima među zaljevskim zemljama uzrokovala krizu u regiji, naglasivši da je Doha i dalje spremna za dijalog.

U obraćanju pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Katara otkrio je da je njegova zemlja počela pregovore sa Saudijskom Arabijom o zaljevskoj krizi, ali da ih je ta država u januaru suspendirala bez ikakvog upozorenja.

U izjavi za Al Jazeeru na marginama sastanka ministar je rekao da je Saudijska Arabija iznenada zaustavila pregovore o zaljevskoj krizi, bez ikakvog opravdanja ili obrazloženja za to, izrazivši nadu da će Kuvajt nastaviti posredničke napore da kriza bude okončana.

Obavezujući sigurnosni sporazum za regiju

Al Thani je ponovio poziv na potpisivanje obavezujućeg regionalnog sigurnosnog sporazuma na Bliskom istoku radi suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama.

Svrha tog sporazuma jest uklanjanje regionalne i međunarodne zabrinutosti, kazao je on.

Objasnio je da se sporazum treba zasnivati na zajedničkim programima i sigurnosnoj saradnji, koja uključuje razmjenu obavještajnih informacija i nemiješanje u unutrašnja pitanja država.

Vezano za libijsko pitanje, ponovo je potvrdio da Doha podržava Vladu nacionalnog jedinstva kao legitimnu vlast u Libiji, koja je priznata od međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda, naglašavajući da se kriza u toj zemlji mora riješiti političkim, a ne vojnim putem.

Rekao je da Katar osuđuje vojne aktivnosti odmetnutog poenzionisanog generala Khalife Haftara.

"Pozvali smo međunarodnu zajednicu da radi na prekidu vatre u Libiji i pronalasku političkog rješenja. Vidjeli smo napore međunarodne zajednice uložene u proteklim mjesecima na uspostavljanju primirja. U isto vrijeme vidjeli smo i koja strana ne poštuje ništa od tih napora, bilo da je riječ o pregovorima u Berlinu ili u Moskvi", kazao je Al Thani.

Za pravedan palestinsko-izraelski dogovor

Kad je riječ o američkom planu za mir na Bliskom Istoku, ministar vanjskih poslova Katara rekao je da njegova država izražava dobrodošlicu svim inicijativama za rješenje palestinsko-izraelskog sukoba, ali samo pod uvjetom da mirovne inicijative budu u skladu s međunarodnim legitimitetom.

"Razgovarali smo s američkom administracijom i potičemo direktne pregovore između Palestinaca i Izraelaca te se nadamo miru između dvije strane. Međutim, ne smijemo zanemariti činjenicu da su arapske države ranije pristale na arapsku mirovnu inicijativu, koja, prema našem mišljenju, postavlja pošten temelj za pregovore između Palestinaca i Izraelaca", kazao je Al Thani.

Također je pozdravio napredak u pregovorima između talibana i Sjedinjenih Američkih Država, naglašavajući da će to biti korak na putu ka miru u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.