Katar iznenađen miješanjem njegovog imena u rat u Jemenu

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je solidarnost Vlade i naroda Katara sa jemenskim narodom koji godinama pati (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Katara izrazilo je veliko izneneđenje zbog uključivanja imena ove zaljevske države u rat u Jemenu i kategorički je odbacilo i demantiralo optužbe jemenskog premijera Maeena Abdula Malika Saeeda u vezi s navodnom podrškom pobunjeničkom pokretu Husi, prenose agencije.

U svome saopćenju koje je prenijela katarska novinska agencija QNA, Ministarstvo je navelo kako bi za premijera bilo bolje da napore koje čini u svrhu upućivanja smiješnih optužbi na račun države Katar preusmjeri i fokusira na zaustavljanje tragedije u Jemenu i nalaženje formule za ujedinjavanje jemenskog naroda i brige za njihove urgentne potrebe.

„Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je jemenske zvaničnike da se distanciraju od unutar-regionalnih konflikata koji su namijenjeni tome da ih u njih uvuku ili upotrijebe tragediju njihovog naroda u svrhu konflikata koji s njima nemaju nikakve veze“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo solidarnost Vlade i naroda Katara sa jemenskim narodom koji godinama pati, naglasivši da neće štediti napore na podršci regionalnim i internacionalnim naporima za pronalaženje održivog rješenja za rat u ovoj zaljevskoj državi.

Blokada Dohe

Ranije danas su bliskoistočne agencije i mediji prenijeli kako je jemenski premijer Saeed optužio zvaničnu Dohu da radi na širenju haosa u Jemenu tako što podržava pobunjenički pokret Husi.

Šef Vlade Jemena ustvrdio je kako Katar „podržava paravojne snage Husi novcem, naoružanjem, medijima, korištenjem svojih odnosa, te radi na destabilizaciji Jemena“.

Saeed, koji je trenutno u posjeti Egiptu, naveo je kako je katarska podrška Husima postala očita nakon što su neke zaljevske države (kao i Egipat) odlučili bojkotirati Dohu.

„Katar vodi politiku slabljenja međunarodno priznate Vlade i sprečavanja ponovnog uspostavljanja države“, istakao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat odlučili su prekinuti veze sa Katarom, zatvoriti granice i zračni prostor prema ovoj državi, te nametnuli joj ekonomsku blokadu koja je još na snazi. Ove države optužuju Dohu da „podržava terorizam“ što Katar kategorički negira.

Izvor: Agencije