Katar istražuje plan UAE-a da devalvira njegovu monetu

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru primila je od početka blokade 3.970 pritužbi zbog kršenja prava (AFP)

Katar je pokrenuo istragu tvrdnji o navodnoj zavjeri Ujedinjenih Arapskih Emirata da oslabe njegovu monetu u ranim fazama Zaljevske diplomatske krize, navodi glasnogovornik Vlade ove zaljevske države.

Katar je dobio upozorenje o ovom problemu u julu i ponovo ga revidirao nakon nedavnih medijskih izvještaja, navodi šeik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor Ureda za komunikacije Vlade Katara.

The Intercept, američki portal koji se bavi istraživačkim novinarstvom, objavio je u prošli četvrtak planove UAE-a da manipulira katarskom ekonomijom i prinudi oduzimanje domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

‘Sramotni i opaani pokušaji’

Podaci o ovim planovima nađeni su na email adresi Yousefa al-Otaibe, ambasadora UAE-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Katarska Vlada, kroz svoja razna tijela, uključujući i Centralnu banku, radi na potvrdi i identifikaciji ovih izvještaja”, kazao je Al Thani i dodao kako je neimenovana finansijska institucija obustavila trgovinu katarskim rijalima “na nekoliko dana” i potom nastavila tek nakon “što smo ih kontaktirali”.

“Ukoliko su tačni navodi o finansijskom ratovanju, to je sramotno i opasno, ne samo za katarsku ekonomiju, već i za svjetsku ekonomiju.”

The Intercept navodi kako je informaciju dobio preko kompanije Global Leaks.

Plan slabljenja katarske ekonomije napravila je banka iz Luksemburga Banque Havilland.

Posljednji podaci su novi u dugoj listi otkrića sa Otaibine email adrese i dešavaju se u vrijeme kada tenzije u Zaljevu ulazi u šesti mjesec.

U juna ove godine su Bahrein, Saudijska Arabija, UAE i Egipat prekinuli diplomatske veze s Katarom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu, nakon što su susjednu državu optužili da podržava terorizam.

Katar kategorično negira optužbe.

Osporavanje domaćinstva SP-a

Dokument koji je dobio The Intercept dalje je prikazivao planove da se Kataru oduzme domaćinstvo SP-a 2022. godine.

Prema planu, UAE bi pokrenuo PR kampanju koja bi privukla pažnju na katarsku finansijsku slabost i tvrdila kako Doha nema sredstava za takvo sportsko takmičenje.

“Oni, na ovaj ili onaj način, definitivno napadaju naše domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine”, istakao je Al Thani.

Za cijeli izvještaj na The Interceptu, kliknite ovdje.

Izvor: Al Jazeera