Katar i FIFA obilježavaju dvije godine do početka Mundijala

Međunarodni stadion Khalifa je već spreman za takmičenje (SC)

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) i organizator Svjetskog prvenstva 2022. godine Katar u subotu će označiti dvije godine do početka Mundijala, dok se pripreme za jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu nastavljaju uprkos pandemiji korona virusa.

Proslava će biti održana na različitim digitalnim platformama, a moći će joj se pridružiti fanovi iz cijelog svijeta, piše u izjavi iz katarskog Vrhovnog komiteta za naslijeđe (SC).

Katar će biti prva bliskoistočna i arapska zemlja koja će ugostiti Mundijal te obećava jedinstveno iskustvo.

“Među mnogim prepoznatljivim događajima, navijači će imati priliku eventualno prisustvovati više od jedne utakmice dnevno tokom grupne faze, koja će ima uzbudljiv raspored sa četiri susreta na dan, kako je najavljeno ranije ove godine”, navodi se u saopćenju.

Infantino: Snažna i kontinuirana predanost

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pohvalio je katarske pripreme u godini punoj izazova zbog pandemije korona virusa.

“Uprkos svim teškoćama, u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan napredak, koji još jednom dokazuje snažnu i kontinuiranu predanost Katara, pod vodstvom emira, kojem lično zahvaljujem na organizaciji nezaboravnog Svjetskog prvenstva za dvije godine, čije će nasljeđe, nema sumnje, trajati mnogo poslije 2022. godine”, rekao je Infantino.

Prema SC-u, 90 posto infrastrukture za SP je završeno.

Turnir će se igrati na osam stadiona, od kojih su tri završena, tvrde iz Komiteta.

Prva utakmica Mundijala igrat će se na stadionu Al-Bayt, koji će moći primiti 60.000 gledalaca

Još tri stadiona, Al Rayyan, Al Bayt i Al Thumama, u posljednjoj su fazi konstrukcije, dok će radovi na preostala dva stadiona biti završeni 2021. godine.

Prva utakmica Mundijala igrat će se na stadionu Al-Bayt, koji može primiti 60.000 gledalaca, a dizajniran je po uzoru na tradicionalni šator koji se koristio u arapskom svijetu.

Katar je, u sklopu priprema, izgradio svoju prvu podzemnu željeznicu, koja je otvorena u maju 2019. godine.

‘Volim ljude u Kataru, otvoreni su i iskreni’

Planira se i proširenje međunarodnog aerodroma Hamad, kako bi godišnje mogao uslužiti 50 miliona putnika.

Bivši kamerunski reprezentativac i član Barcelone Samuel Eto'o, koji je globalni ambasador Komiteta, rekao je da je “siguran da će navijači pronaći mnogo zanimljivih mjesta koje mogu posjetiti kada dođu u ovu prelijepu zemlju 2022. godine”.

“Volim ljude u Kataru, otvoreni su i iskreni”, rekao je Eto'o u intervjuu za SC.

“Sviđa mi se to što se u Dohi i u ostalim dijelovima države uvijek osjećate sigurnim. Navijači koji dođu u Katar bit će sigurni”, dodao je.

Hassan al-Thawadi, generalni sekretar SC-a, kazao je da je SP 2022. jako važno za “Katar, regiju i svijet”.

“Katar će 2022. godine Bliskom istoku i arapskom svijetu po prvi put predstaviti milijarde ljudi i pomoći da se pronađe put do većeg razumijevanja i razbijanja stereotipa koji ljudi imaju prema našoj zemlji i regiji”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera