Katar bi mogao nabaviti F-35, uprkos prigovorima Tel Aviva

Katar nastoji nabaviti američke avione F-35 (Al Jazeera)

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz je izjavio da “postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države prodaju napredne borbene avione F-35 Kataru”, uprkos izraelskim prigovorima na takav dogovor, zbog, kako se navodi, odnosa Katara s Iranom i Hamasom.

Izraelski ministar je naglasio da će Katar, ako pokaže želju da kupi ovaj avion i bude spreman platiti, dobiti to prije ili kasnije, prenosi Reuters.

“Ovo je pretpostavka koju moramo uzeti u obzir”, rekao je Steinitz, tvrdeći da američka administracija “u konačnici gleda američke interese”, posebno u svjetlu konkurencije s drugim avionima iz Rusije i Kine.

Reuters je 7. oktobra izvijestio da je Katar podnio formalni zahtjev za kupovinu aviona F-35, koji proizvodi kompanija Lockheed Martin, a do sada je u regiji isporučen samo Izraelu.

Izrael, s kojim se Washington savjetuje oko takve prodaje, saopćio je da će se usprotiviti takvom dogovoru.

Napredno oružje u arapskim zemljama

Glasnogovornik ministra Steinitza kasnije je potvrdio da se izraelski stav neće promijeniti, rekavši Reutersu da će Izrael zatražiti “odgovarajuću kompenzaciju” ako se takav sporazum nastavi, očito se referirajući na američku odbrambenu pomoć.

Američki dužnosnici pokazali su spremnost za prodaju F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što su ta zemlja i Bahrein normalizirali odnose s Izraelom 15. septembra, ali i dalje šute o zahtjevu Katara za kupovinu aviona.  

Američke administracije, koje su se smjenjivale, nastojale su sačuvati izraelsku vojnu superiornosti u regiji.

Steinitz je, međutim, naglasio da se prodaja naprednog američkog oružja u arapske zemlje odvijala u prošlosti, uprkos izraelskim prigovorima.

Izvor: Agencije