Katar bi gradio aerodrom u Gazi, Izrael ne odgovara

Izrael je potvrdi da će o aerodromu raspravljati, ali to otežu - mi ćemo ponoviti zahtjev, rekao je Mohammed Al-Emadi (Reuters)

Katarski posrednik koji nadzire humanitarnu pomoć te zaljevske države Pojasu Gaze predložio je izgradnju aerodroma u blokiranoj palestinskoj enklavi, ali nije primio nikakav odgovor iz Izraela.

U koordinaciji s Izraelom i Ujedinjenim narodima, Katar je donirao stotine milijuna dolara u brojne projekte u Gazi, za koje se navodi da imaju za cilj lišiti Palestince siromaštva i spriječiti eskalaciju nasilja.

“Oni [Izrael] su potvrdili da će o tome raspravljati i oni to otežu, ali mi ćemo ponoviti naš zahtjev. Izraelska strana izrazila je sigurnosne brige i mi smo im rekli da ih možemo razriješiti time što će avioni letjeti za Dohu i vraćati se u Gazu pod katarskim sigurnosnim nadzorom”, izjavio je katarski diplomat Mohammed Al-Emadi za novinsku agenciju SAWA sa sjedištem u Gazi.

Imali aerodrom, Izrael ga uništio

Izrael nije odgovorio na tu inicijativu, kazao je Al.Emadi, ali je predložio da takav aerodrom bude izgrađen na njegovoj strani granice – ideja za koju diplomat tvrdi da ju je Katar odbio.

Cogat, izraelska vladina agencija koja surađuje s Katarom u naporima pomoći Gazi, odbila je komentirati izjave Al-Emadija.

Gaza je pod kontrolom Hamasa, koji je vodio tri rata s Izraelom.

Tokom 1998. godine Palestinci su dobili svoj prvi međunarodni aerodrom, kao rezultat povijesnog mirovnog sporazuma s Izraelom, ali je Izrael uništio njegovu radarsku antenu i pistu nekoliko mjeseci nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine.

Izraelska vlada smatrala je aerodrom sigurnosnom prijetnjom na vrhuncu drugog palestinskog ustanka, poznatog kao Al-Aqsa Intifada, podsjeća Reuters.

Pod kontrolom Izraela i Egipta

Izrael je povukao svoje doseljenike i vojnike nekoliko godina kasnije, tokom 2005. godine, ali održava strogu kontrolu nad kopnenim, zračnim i morskim granicama Pojasa Gaze.

Egipat kontrolira pristup s juga.

Izraelske vlasti tvrde da te restrikcije imaju za cilj spriječiti ulazak naoružanja u Pojas Gaze i izolirati Hamas, koji vlada Gazom od 2007. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije