Oglasi

Katanec počinje drugi mandat protiv BiH

Mnoge reprezentacije će u srijedu isprobati nove taktike i igrače uoći nastavka kvalifikacija za SP 2014.
Cole je na pragu da postane tek sedmi Englez koji je odigrao 100 ili više utakmica za „Gordi Albion“Getty

Na evropskim stadionima narednog mjeseca nastavit će se kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će 2014. godine biti održano u Brazilu, a u srijedu će mnoge selekcije odigrati prijateljske utakmice kako bi isprobale neke nove taktike i nove igrače kako bi se plasirale na Mundijal.

Domaćin SP-a jedan je od sudionika najinteresantnije utakmice dana - „Karioke“ putuju na Wembley, u goste Engleskoj u sklopu 150 godina Nogometnog saveza ove države (FA). Ove dvije selekcije su odigrale i prvu utakmicu na novom Wembleyju 2007. godine, kada je rezultat bio 1:1.

Srijedu navečer bi dugo mogao pamtiti i odbrambeni igrač Chelseaja Ashley Cole, koji je na pragu da postane tek sedmi Englez koji je odigrao 100 ili više utakmica za „Gordi Albion“.

Trojica selektora će imati svoj debi. Gordon Strachan je prije nekoliko dana postao šef struke Škotske, koja će ugostiti Estoniju na stadionu Aberdeena gdje se etablirao kao nogometaš.

Mihailo Fomenko je prošle godine naslijedio Oleha Blohina na čelu Ukrajine, a prvi zadatak mu je dobra igra protiv Norveške. Treći novi selektor je Srečko Katanec. On je prije 10 godina vodio Sloveniju, a u prvom duelu novog angažmana za protivnika će imati Bosnu i Hercegovinu.

Pored sudara Engleske i Brazila, snage će odmjeriti još nekoliko nogometnih divova. Holandija će u Amsterdamu ugostiti Italiju, dok će u Parizu Francuska dočekati Njemačku. Španija će odigrati prijateljski duel sa Urugvajem, a Argentina gostuje kod Švedske.

Pored okršaja Slovenije i BiH, još nekoliko reprezentacija iz regije će odigrati prijateljske duele. Hrvatska će ugostiti Južnu Koreju, Srbija putuje na Kipar, dok je Makedonija domaćin Danskoj.

Parovi prijateljskih utakmica:

Albanija - Gruzija

Azerbejdžan - Lihtenštajn

Belgija - Slovačka

Hrvatska - Južna Koreja

Kipar - Srbija

Engleska - Brazil

Francuska - Njemačka

Makedonija - Danska

Grčka - Švicarska

Mađarska - Bjelorusija

Island - Rusija

Izrael - Finska

Japan - Latvija

Kazahstan - Moldavija

Malta - Sjeverna Irska

Holandija - Italija

Norveška - Ukrajina

Portugal - Ekvador

Irska - Poljska

Rumunija - Australija

Škotska - Estonija

Slovenija - BiH

Španija - Urugvaj

Švedska - Argentina

Turska - Češka

Vels - Austrija

Izvor: Agencije