Katalonski separatisti predlažu Quim Torra za novog lidera

Parlament treba glasati o Torrinoj kandidaturi početkom sljedeće sedmice (EPA)

Katalonske separatističke partije odlučile su da podrže prijedlog da bivši lider grupe aktivista Omnium Cultural Quim Torra bude novi predsjednik te španske regije.

Bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemont objavio je da Torra u katalonskom parlamentu ima dovoljnu podršku da bude izabran, čime bi bila okončana višemjesečna politička blokada.

Torra je tokom 2015. godine vodio organizaciju Omnium Cultural koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.

Da je postignut dogovor, Puigdemont je objavio u klipu na YouTubeu, poslije razgovora s katalonskim separatističkim grupama.

On se nalazi u Njemačkoj, gdje čeka odluku o izručenju Španiji koja ga tereti za pobunu i za pronevjeru javnih sredstava, u vezi s organiziranjem referenduma o otcjepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile. Njemački sud je odbacio glavnu optužbu za pobunu, a treba da odluči o tački optužnice prema kojoj se Puigdemont tereti za pronevjeru sredstava, javlja Tanjug.

Blokada izbora Puigdemonta

Španski sudovi su blokirali prethodne pokušaje separatističkih katalonskih partija da za predsjednika regije izaberu Puigdemonta i druge kandidate protiv kojih je podignuta optužnica zbog prošlogodišnjih aktivnosti na otcjepljenju Katalonije. Ustavni sud Španije blokirao je u srijedu mogućnost da Puigdemont ponovo bude predsjednik Katalonije.

Protiv Torre nije podignuta optužnica.

Separatističke partije koje imaju tanku većinu u regionalnom parlamentu imaju rok da izaberu novog predsjednika Katalonije do 22. maja kako bi izbjegle nove izbore.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Mariana Rajoya smijenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u toj regiji.

Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao za 21. decembar, separatističke partije ponovo su osvojile tijesnu većinu, ali od tada traju neočekivano dugi pregovori o novoj vladi, pa je Katalonija bez lidera gotovo duže od šest mjeseci.

Parlament treba glasati o Torrinoj kandidaturi početkom sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije