Katalonski predsjednik: Referendum ili uskraćivanje podrške

Vlada u Madridu je u utorak pozvala Quima Torru 'na red', pod optužbom da 'potiče radikale' (EPA)

Katalonski separatistički predsjednik Quim Torra zaprijetio je predsjedniku španske Vlade Pedru Sanchezu da će mu pristalice katalonske nezavisnosti uskratiti podršku u Parlamentu ako do novembra ne odobri referendum o samoodređenju.

“Strpljenje Katalonaca nije bezgranično, Pedro Sanchez više nema manevarskog prostora”, rekao je u pokrajinskom Parlamentu Torra, koji je pod pritiskom radikalne struje među pristalicama nezavisnosti.

“Ne bude li prijedlog o provedbi usuglašenog, obavezujućeg i međunarodno priznatog samoodređenja na stolu prije novembra, pokret za nezavisnost neće moći osigurati Sanchezu nikakvu stabilnost u Zastupničkom domu”, dodao je.

Socijalist Sanchez preuzeo je vlast 1. juna, pošto je Parlament glasanjem odlučio uskratiti povjerenje konzervativcu Marianu Rajoyju.

Poziv na mobilizaciju bez nasilja

Sanchez je nakon dolaska na vlast obnovio dijalog s katalonskom Vladom i predložio referendum o većoj autonomiji Katalonije, ali je odbio bilo kakav referendum o samoodređenju.

U ponedjeljak je, povodom obilježavanja prve godišnjice nezakonitog referenduma o samoodređenju održanog 1. oktobra 2017. godine, izbio sukob radikalnih pristalica nezavisnosti i pokrajinske policije.

Vlada u Madridu je u utorak pozvala Torru “na red”, pod optužbom da “potiče radikale”, jer se pohvalno izrazio o njihovoj blokadi prometnica u ponedjeljak.

Katalonski predsjednik je ispred zgrade pokrajinskog Parlamenta izjavio da pristalice nezavisnosti trebaju “pozvati na mobilizaciju (…) bez nasilja, apsolutno bez nasilja”.

Izvor: Agencije