Katalonski parlament odgodio glasanje o Puigdemontu

Two men hold Spanish flags while they walk past the parliament building in Barcelona
Katalonski parlament ima dva mjeseca da se dogovori o kandidatu (Reuters)

Predsjednik katalonskog parlamenta rekao je da će glasanje o novom regionalnom čelniku planirano za utorak biti odgođeno, ali je naglasio da je bivši čelnik Carles Puigdemont jedini vjerodostojan kandidat da vodi Kataloniju.

“Današnja sjednica je odgođena, ali ni u kojem slučaju otkazana. Neće biti drugog kandidata”, rekao je Roger Torrent na konferenciji za medije.

Mogući scenariji

Budući da je kandidat Puigdemont u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji blokirati njegov izbor, postoji, kako je navela agencija Reuters, više scenarija koji bi se mogli dogoditi.

Katalonijom upravlja Madrid posljednja tri mjeseca otkad je španski premijer Mariano Rajoy smijenio Puigdemonta zbog jednostrano donesene deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

Britanska agencija navela je četiri scenarija, od kojih je najmanje vjerovatan onaj da Puigdemont bude izabran za predsjednika i vlada Katalonijom.

Puigdemont je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kad bi stupio na tlo Španije bio uhapšen.

Odluka Ustavnog suda

On i njegovi sljedbenici predložili su da Puigdemont vlada iz Brisela tako što bi se uključivao posredstvom videolinka ili opunomoćenika.

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Puigdemont mora lično prisustvovati sjednici na kojoj treba položiti zakletvu za regionalnog čelnika.

Slijedi vjerovatan scenarij – da parlament izabere Puigdemonta, ali da on ne može vladati, dok bi vrlo vjerovatan scenarij bio da parlament izabere drugog kandidata.

Separatisti su osvojili 70 od ukupno 135 mjesta na parlamentarnim izborima u decembru.

Zbog toga oni nemaju veliki interes da se kompletan zastoj održava i eventualno završi novim izborima, ocijenila je britanska agencija.

To se može zaključiti i iz pomirljivijeg tona novog predsjednika parlamenta Rogera Torrenta, koji je u inauguracijskom govoru govorio o neophodnosti jedinstva.

Nema ‘isključivanja neočekivanog’

Ali, neki očit kandidat ne postoji, jer je čelnik Republikanske ljevice Katalonije (ERC) Oriol Junqueras u zatvoru.

Međutim, katalonski parlament ima dva mjeseca da se dogovori o kandidatu.

Prema takvom scenariju, tenzije bi popustile i to bi moglo dovesti do oslobađanja pritvorenih separatista.

Puigdemont bi mogao “iz Brisela igrati ulogu” i da mu eventualno bude dozvoljeno vratiti se bez rizika od zatvaranja.

Posljednji scenarij, prema britanskoj agenciji, jest da nema “isključivanja neočekivanog”.

“Ako je jedna stvar sigurna u katalonskoj krizi, to je vjerovatnoća da dođe do promjene u posljednjem trenutku i da se dogodi neočekivani potez”, zaključila je agencija Reuters uoči sjednice katalonskog parlamenta.

Izvor: Agencije