Katalonski lider ne poštuje španskog kralja

Carles Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dvije strane koje zagovaraju nezavisnost Katalonije (EPA)

Separatistički političar Carles Puigdemont odbio je položiti zakletvu na odanost španskom kralju dok je preuzimao dužnost predsjednika pokrajinske Vlade Katalonije, prenose u srijedu mediji.

Odbio je, također, položiti zakletvu na španski Ustav i, umjesto toga, na svečanosti održanoj u utorak u Madridu, obećao je služiti katalonskom narodu.

Puigdemont je obećao da će nastaviti raditi kako bi Katalonija, privredno najjača pokrajina Španije, proglasila samostalnost, no Vlada u Madridu poručila je da to neće dopustiti ni pod kojim uvjetima.

Separatisti su rekli da žele nezavisnost od Španije proglasiti u roku od 18 mjeseci.

Vlada Španije objavila je da razmatra zakonske opcije kojima će osporiti valjanost zakletve Puigdemonta, jer nije bila u skladu sa zakonima.

Puigdemont najavio otcjepljenje

“Zakoni se moraju poštovati”, rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria u srijedu.

“Ko god mislio da je iznad zakona, imat će problema”, zaključila je ona.

Puigdemont je prije nekoliko dana izabran za novog predsjednika Katalonije, nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog Parlamenta, u kojem je najavio otcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španije.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dvije strane koje zagovaraju nezavisnost, koalicije “Zajedno za Da” i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva, koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

U Španiji se u posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju Narodna stranka i PSOE te zemlja nema iskustva u stvaranju koalicija na nacionalnom nivou.

Nova protestna stranka Podemos, koja ima 69 od 350 zastupnika u nacionalnom Parlamentu, jedina podržava organiziranje referenduma u Kataloniji.

Izvor: Agencije