Katalonski funkcioner: Ne želimo se izgladnjivati do smrti

Jordi Sanchez je, između ostalog, izjavio da voli život i slobodu (Arhiva)

Jedan od četverice pritvorenih katalonskih političara koji u zatvoru štrajkuju glađu Jordi Sanchez izjavio je da se oni ne žele izgladnjivati do smrti.

U odgovoru na pitanja koja je poslao Reuters, on je, između ostalog, izjavio da “voli život i slobodu” i da “nije spreman štrajkom glađu ugroziti svoj život”, prenosi Tanjug.

Sanchez je jedan od deveterice lidera separatista koji se nalaze u pretpretresnom pritvoru zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonskih lidera prošle godine da otcijepe Kataloniju od Španije.

Rizik od bijega iz Španije

Oni su zadržani iza rešetaka zbog postojanja rizika da će nastaviti insistirati na nezavisnosti Katalonije, kao i da bi se mogli pridružiti drugim separatističkim liderima koji su pobjegli iz Španije. 

Četverica pritvorenih separatista, među kojima je i Sanchez, počeli su štrajk glađu 1. decembra, u znak protesta zbog navodno nepravednog tretmana u španskom pravosudnom sistemu.

Ureda španskog državnog tužioca prije desetak dana zatražio je da katalonski separatistički čelnici budu osuđeni na kazne do 25 godina zatvora, pod optužbama za pobunu nakon prošlogodišnjeg neuspelog pokušaja secesije.

Izvor: Agencije