Katalonski čelnik reagovao na španski ultimatum

Puigdemont je regionalnim parlamentarcima predložio da zamrznu provođenje nezavisnosti (EPA)

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont posredstvom društvenih mreža reagovao je na španski ultimatum da se izjasni je li proglasio nezavisnost ili će se suočiti s ukidanjem regionalne moći.

“Zahtijevali smo dijalog i odgovor je bio stavljanje Člana 155 na stol. Poruka je jasna”, poručio je Puigdemont na Twitteru.

Separatistički lider reagovao je na prijetnju članom koji nikad nije pokrenut, a odnosi se na ustavnu silu kojom španska konzervativna vlada prijeti da će se na nju pozvati ako do 19. oktobra Puigdemont ne razjasni je li ili nije proglasio nezavisnost, prenosi Anadolija.

Tim članom Vlada u Madridu mogla bi raspustiti regionalnu vladu.

Vrijeme za pregovore

Predsjednik Katalonije u utorak je regionalnim parlamentarcima predložio da zamrznu provedbu nezavisnosti kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za pregovore sa Španijom.

S druge strane, španski premijer Mariano Rajoy odbacio je svaku vrstu dijaloga sve dok se “secesija nalazi na stolu”.

Druga reakcija na upozorenje iz Madrida stigla je od Oriola Junquerasa, potpredsjednika Katalonije, koji je posredstvom Twittera poručio Rajoyu: “Iskren dijalog je ono što međunarodna zajednica želi i što Katalonija očekuje, a ne konfrontacija i nove prijetnje.”

Izvor: Agencije