Kasparov sprema tužbu nakon hapšenja

Bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov planira da tuži policajca koji ga je, prema tvrdnjama poznatog aktiviste, nelegalno uhapsio i tukao nakon što je ovaj protestovao zbog presude članicama ruske pank grupe Pussy Riot.

Tvrdnje da je ugrizao za ruku policajca koji ga je uhapsio – smiješne su, poručuje on. Kasparov je inače poznat kao žestoki kritičar vladavine Vladimira Putina.

“Upravo sada i ovdje, policija je zatražila da prikupim informacije i da ih predočim istražnim organima koji će odlučiti hoće li pokrenuti tužbu protiv mene ili ne. Dakle, to je jedna strana priče”, kazao je Kasparov medijima ispred policijske stanice. 

Četrdesetdevetogodišnji šahista u petak je došao ispred zgrade suda u Moskvi kako bi pružio podršku pank bendu Pussy Riot u momentu izricanja presude protiv njih. Tada je uhapšen. Video koji navodno dokazuje kako je Kasparov ugrizao policajca – u tu svrhu ne može poslužiti, smatra on.

Prezentirali video

“Prezentirali smo video koji bez sumnje dokazuje da sam bio psihički vrijeđan, nelegalno uhapšen a čovjek koji me optužuje da sam ga ugrizao za ruku, ustvari me udara svojom rukom. Na kraju tog incidenta on pokazuje ruku na kojoj ima malu ogrebotinu koja sigurno nije ugriz”, kaže Kasparov.

Sada planira pokrenuti krivični postupak protiv policajca za klevetu i nelegalno privođenje.

Kasparov je, zajedno sa još skoro stotonu demonstranata, uhapšen u petak. Tvrdi da je u momentu hapšenja davao intervju novinarima. Optužbe za uvrede na račun policije u Rusiji su kažnjive zatvorom, i to u trajanju do pet godina. 

Izvor: Al Jazeera