Kasparov: Putin je najopasniji diktator

Šahovski velemajstor Gari Kasparov je u nedjelju navečer, na Renesansnom festivalu u Koprivnici, odigrao simultanku na 15 ploča. Očekivano je odnio pobjedu, a do samog kraja na šahovskom polju borio se s devetogodišnjim Matejem.

Kasparov je za Al Jazeeru govorio i o bici koju vodi na političkom polju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šahovskom velemajstoru na Renesansnom festivalu u Koprivnici trebalo je manje od dva sata da pobijedi protivnike.

“Nije bilo teško, nisam previše očekivao, jer ovdje smo na festivalu. Važno je da su ljudi uživali, djeca su bila tu, zbog njih je važno da su imali priliku igrati s vrhunskim igračem i ovo je izvrsna prilika za promociju šaha”, rekao je Kasparov.

No, nije mu ni bilo baš tako lako. Od 15 odabranih, najviše muke zadao mu je devetogodišnji Matej Zadro iz Koprivnice, koji je s Kasparovim ostao do samog kraja.

Putin – neprijatelj civiliziranog svijeta

Bivši svjetski prvak prije desetak godina se povukao iz aktivnog sporta te je borbu na šahovskom polju zamijenio onom na političkom terenu. Ni danas se ne suspreže od kritika upućenih svom najljućem protivniku – Putinu.

“Ne mislim da je Putin samo moj neprijatelj, on je neprijatelj civiliziranog svijeta – najopasniji diktator, koji je pokazao da ne mari za međunarodne ugovore, međunarodne granice, sijao je smrt od Sirije do  Ukrajine. Svako ko mu se suprotstavlja u opasnosti je, zato sam otišao iz Rusije. Sada živim u New Yorku i u Hrvatskoj!, priča velemajstor.

No, Kasparov, koji je prije dvije godine dobio hrvatsko državljanstvo, najpoznatiji je, ipak, po svojim uvjerenjima da šah pomaže u razvoju mladih. Zato je osnovao šahovsku fondaciju te je s gradom Koprivnicom sklopio sporazum o osnivanju Šahovske akademije.

“Danas je najveći izazov odmaknuti djecu od kompjuterskih igrica i natjerati ih da misle, da donose vlastite odluke i analiziraju. Šah im je za to okvir, oruđe… Djeca koja igraju šah imaju više šanse da se odupru kompjuterima”, kaže on.

“Nama je izuzetno drago da smo našli partnera u gospodinu Kasparovu, da smo našli partnera u fondaciji Kasparova. To je sad veliki projekt koji spremamo i s kojim krećemo u naše osnovne škole. Uvjeren sam da ćemo i na taj način još jače doprinijeti tome da populariziramo ovu doista prekrasnu vještinu među našim najmlađima”, rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Uz ovakav uzor, najmlađima u Koprivnici motivacije za igranje šaha sigurno neće nedostajati, javlja iz Koprivnice reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Izvor: Al Jazeera