Kasni oporavak privrede Hrvatske

Broj zaposlenih snažno je opao u posljednjem kvartalu 2012., da bi se donekle usporio u januaru tekuće godine (Pixsell)

Oporavak hrvatske privrede mogao bi započeti kasnije nego što se očekivalo, što će negativno uticati na godišnju stopu rasta u 2013. godine, upozoravaju analitičari Hrvatske narodne banke (HNB), prenosi agencija Tanjug.

Značajan pad BDP-a u posljednjem tromjesečju 2012., kao i smanjena očekivanja privrednog rasta u okruženju, upućuju na to da bi oporavak mogao započeti kasnije nego što se ranije predviđalo, navedeno je u Informaciji HNB o privrednim kretanjima.

Zbog daljeg rasta nezaposlenosti i smanjivanja realnih plata, pad lične potrošnje mogao bi biti izraženiji nego što se pretpostavljalo, a najavljenim rebalansom budžeta smanjit će se i kapitalna ulaganja države, navodi se u saopćenju.

Realni BDP u četvrtom kvartalu bio je za 1,2 posto manji u odnosu na prethodni kvartal i dva posto manji na godišnjem nivou.

Kumulativno je od 2008. smanjenje BDP dostiglo nešto više od 10 procenata.

Isto tako, već treću godinu zaredom Hrvatska ostvaruje najslabije rezultate u pogledu privrednog rasta u poređenju sa državama srednje i istočne Evrope, naglašavaju analitičari HNB.

Pad stope inflacije

Za razliku od ostalih činilaca ukupne potražnje, čija su kretanja bila nepovoljna, ukupan izvoz robe i usluga u posljednjem tromjesečju 2012. nastavio je blagi porast, čemu su doprinijeli dobri rezultati u izvozu intermedijalnih proizvoda, netrajnih proizvoda za široku potrošnju i nekih kapitalnih proizvoda, kao i usluga.

Broj zaposlenih snažno je opao u posljednjem kvartalu 2012., da bi se donekle usporio u januaru tekuće godine.

Administrativna stopa nezaposlenosti prvi put je nakon 2003. porasla iznad 20 posto, a analitičari očekuju i rast anketne stope, koja je u prva tri tromjesečja 2012. prosječno iznosila 15,1 procenata.

Mjesečne stope inflacije smanjile su se krajem 2012. i na početku 2013. godine, što upućuje na slabljenje inflatornih pritisaka.

U idućim mjesecima može se očekivati pad godišnje stope inflacije, smatraju stručnjaci, a u nastavaku godine očekuju stabilan kurs kune prema euru, ali i nastavak snažnog rasta javnog duga.

Izvor: Agencije