Oglasi

Kašmirci blokirali ulaz u svoja naselja

Cilj postavljanja barikada je da drže indijske snage a posebice indijske paravojne grupe izvan područja.
Grupe mladića naoružane kamenjem okupili su se iza najvećih zaprekaReuters

Duže od sedmice mladi ljudi iz Soure, gusto naseljene četvrti unutar kašmirskog glavnog grada Srinagara nastoje da održavaju 24-satne straže na ulazima u svoja naselja.

Svi ulazi u naselja blokirani su barikadama od cigli, metalnim otpadom, drvenim pločama i posječenim stablima.

Grupe mladića naoružane kamenjem okupile su se iza najvećih zapreka.

Njihov je cilj da drže indijske snage, a posebice indijske paravojne grupe izvan područja.

Indijske su vlasti u nedjelju ponovno uvele ograničenja slobode kretanja za veće dijelove Srinagara, najvećeg grada u Kašmiru, nakon niza nasilnih sukoba između stanovnika i policije tijekom noći. U sukobima su stradali deseci ljudi, rekli su dvojica viših dužnosnika i očevici.

Policijski sat

U posljednja 24 sata održao se niz demonstracija protiv odluke New Delhija koji je 5. augusta ukinuo autonomiju Kašmira, teritorija s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojega su dvije zemlje već dvaput ratovale. 

Demonstracije su se održale nakon što su restrikcije ublažene u subotu ujutro.

Indijska vlada poručila je kako u posljednje dvije sedmice policijski sat nije bio na snazi, no kretanje stanovništva je u nedjelju bilo ograničeno barikadama na nekoliko mjesta u gradu postavljenih u posljednjih nekoliko sati.

Pripadnici sigurnosnih snaga na pojedinim su barikadama građanima rekli da je na snazi policijski sat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.