Kašmir: U prekograničnoj pucnjavi poginulo osam vojnika

Indijska vojska odbacila je saopćenje pakistanske vojske da je pet njenih vojnika ubijeno u 'kršenju primirja' (AP)

Pakistanska vojska saopćila je da su najmanje tri pakistanska i pet indijskih vojnika ubijena u prekograničnoj razmjeni vatre u Kašmiru.

Brigadni general Asif Ghafoor, glavni glasnogovornik Pakistanskih oružanih snaga, naveo je na Twitteru da su indijske snage pojačale vatru duž granice, poznate kao linija kontrole.

“Isprekidana razmjena vatre nastavlja se”, napisao je Ghafoor na Twitteru.

Indijska novinska agencija ANI na Twitteru je napisala da je indijska vojska odbacila saopćenje pakistanske vojske da je pet njenih vojnika ubijeno u “kršenju primirja” duž teško militarizirane linije kontrole, koja dijeli dijelove Kašmira koji su pod kontrolom Pakistana i Indije.

Lokalna policija u dijelu koji je pod kontrolom Pakistana rekla je za Al Jazeeru da su dva civila također ubijena u četvrtak.

Kršenje prava muslimana

Indijske vlasti nastavljaju s kršenjem prava muslimana u regiji Jammu i Kašmir. U glavnom gradu Srinagaru muslimanima je dozvoljeno klanjati bajram-namaz samo u manjim džamijama, dok su svako veće javno okupljanje i pristup internetu zabranjeni.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90% stanovništva Kašmira, koje je po povlačenju Britanaca tražilo da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio pripojiti Kašmir Indiji.

Pakistan i Indija tako su 1947. ušli u prvi rat za Kašmir.

Istim povodom dvije zemlje ponovo su ratovale 1965. i 1999.

Indija kontrolira približno 45% Kašmira, Pakistan 35%, a Kina 20%. Indijski dio nazvan je Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska država u Indiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije