Kasich odustao od republikanske nominacije

Jedan od najistaknutijih finansijera predizborne kampanje Cruza objavio da sada podržava Trumpa (EPA)

Posljednji protivnik Donalda Trumpa za republikanskog kandidata John Kasich objavio je da se povlači iz kampanje za republikansku nominaciju za kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Time je Trumpu otvoren put za pobjedu među republikancima, nakon što je ranije danas i Ted Cruz odustao od kampanje. 

Guverner Ohia i bivši američki kongresmen nastojao je dan ranije da ostane u trci nakon što se senator Cruz već povukao poslije jučerašnjih loših rezultata na unutarstranačkim izborima u Indiani, prenosi Reuters.

Kasich koji je uspio da pobijedi ostale republikanske kandidate samo u svojoj državi, otkazao je današnje pojavljivanje u medijima koje je bilo zakazano.

Cruzov finansijer podržao Trumpa

Istovremeno je jedan od najistaknutijih finansijera predizborne kampanje Cruza objavio da sada podržava Trumpa, objavili su američki mediji. 

Mica Mosbacher, koja je bila ključni član finansijskog tima Cruza, napisala je u e-mailu američkoj agenciji AP da poziva “sve konzervativce da se ujedine i podrže “našeg novog kandidata Trumpa”.

Ona je udovica Boba Mosbachera, naftaša iz Houstona koji je bio državni sekretar za trgovinu za vrijeme administracije predsjednika Georgea Busha. 

Podržavala je, kako je rekla, senatora svoje savezne države Teksas zato što je smatrala da on govori u ime Amerikanaca. “Trump također sluša želje naroda”, navela je.

Izvor: Agencije