Karzai: SAD se ne tiče oslobađanje talibana

Vojska SAD-a saopćila da je riječ o 'opasnim pojedincima' direktno povezanim s napadima na vojnike NATO-a (EPA)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u četvrtak kako SAD mora prestati dovoditi u pitanje kompetetnost sudskih vlasti u njegovoj zemlji te da treba “poštovati suverenitet Afganistana”.

Afganistanske vlasti su ranije u četvrtak iz zatvora oslobodile 65 talibanskih boraca uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, koje tvrde da bi se oni sada mogli ponovno uključiti u borbu protiv snaga NATO-a i afganistanske Vlade.

Karzai ističe da, “ukoliko afganistanske sudske vlasti odluče pustiti zatvorenike, to nije nešto što treba zanimati SAD”, prenosi Tanjug.

Afganistanski predsjednik je ovu izjavu dao u Ankari, na kraju trodnevnog sastanka čelnika Afganistana, Pakistana i Turske posvećenog unapređenju dijaloga i suradnje.

Moguće pogoršanje odnosa s SAD-om

Oslobađanje zatvorenika iz zatvora Bagram dodatno će pogoršati već ionako zategnute odnose između zvaničnog Kabula i Washingtona, u vrijeme dok se američke trupe pripremaju na povlačenje iz Afganistana, nakon 13-godišnje borbe s pobunjenicima, prenijela je agencija AFP.

“Jutros je iz zatvora Bagram oslobođeno 65 zatvorenika”, potvrdio je toj agenciji član Uprave za reviziju zatvorskih kazni afganistanske Vlade Abdul-Shukor Dadras.

Uoči puštanja talibana na slobodu, američka vojska je saopćila da se radi o “opasnim pojedincima” direktno povezanim s napadima u kojima je poginulo ili povrijeđeno 32 pripadnika snaga NATO-a i 23 Afganistanca.

Oštra kritika

Nakon oslobađanja, zvanični Washington ponovo je oštro kritizirao taj potez, saopćivši da je to “odluka vrijedna žaljenja”, koja bi mogla rezultirati novim nasiljem u ratom razorenom Afganistanu.

“Afganistanska Vlada će biti odgovorna za posljedice svoje odluke. Apeliramo na zvanični Kabul da uloži krajnji napor da osigura da oslobođeni zatvorenici ne počine nova nasilna i teroristička djela”, saopćila je Ambasada SAD-a u Kabulu.

Predsjednik Karzai je, međutim, zatvor Bagram nazvao “fabrikom za proizvodnju talibana” i iznio tvrdnju da se neki od pritvorenika muče kako bi počeli mrziti svoju zemlju.

Izvor: Agencije