Karzai: SAD krši sporazum o predaji Bagrama

Afganistanske vlasti tvrde da Amerikanci u zatvoru drže 57 osoba koje su oslobođene na afganistanskim sudovima (Getty Images)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai naredio je svojim snagama da od Sjedinjenih Američkih Država preuzmu kontrolu nad zatvorom Bagram i optužio je ovu zemlju da krši sporazum o potpunom prijenosu kontrole nad više od 3.000 zatvorenika, saopćeno je iz Predsjednikovog kabineta.

Karzai je rekao da je istekao period od dva mjeseca, koji je dogovoren sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, u toku kojeg se zatvor trebao predati Afganistancima.

SAD je u septembru zvanično predao kontrolu nad kontroverznim zatvorom Bagram, sjeverno od Kabula, afganistanskim vlastima i Karzai je tada pozdravio taj potez kao pobjedu suvereniteta njegove zemlje, navode agencije.

Glasnogovornik predsjednika Karzaija Aimal Faizi kazao je da SAD više od mjesec dana u zatvoru drži 57 osoba koje su afganistanski sudovi oslobodili, uprkos naredbi o puštanju ovih zatvorenika.

Afganistanski zvaničnici su, također, zabrinuti zbog statusa novih zatvorenika koje su uhapsile američke trupe.

Novi zatvorenici

Faizi je naveo da američke vlasti drže stotine novih zatvorenika u zatvorenom dijelu Bagrama. Vojnici SAD-a, uglavnom pripadnici jedinica za specijalne operacije, izvode noćne racije u kojima je uhapšeno više od 100 osumnjičenih, što je suprotno potpisanom sporazumu, rekli su afganistanski zvaničnici.

„Očekujemo da Amerikanci poštuju dogovor koji je postignut između dvije zemlje“, kazao je Faizi.

Američka vojska nije dala konkretan odgovor na ovakve pritužbe, ali su snage SAD-a u Afganistanu saopćile da SAD u potpunosti poštuje suverinitet Afganistana, te da su Amerikanci posvećeni ispunjavanju obaveza iz sporazuma o predaji zatvora.

Bagram je podignut prije desetak godina u blizini istoimene američke vojne baze, nakon početka rata u Afganistanu, a nalazi se šezdesetak kilometara sjeverno od glavnog afganistanskog grada Kabula.

U ovom zatvoru dogodili su se brojni slučajevi zlostavljanja zatvorenika, a za mnoge Afganistance on je bio simbol američke okupacije, navode agencije.

Izvor: Agencije