Oglasi

Karneval u Riju odgođen zbog COVID-a 19

Škole sambe navele kako će odgoditi karneval sve dok se ne pronađe vakcina.
Festival privlači milione domaćih i stranih turista u ovaj priobalni grad svake godineEPA-EFE

Svjetski poznati karneval i parada u brazilskom Rio de Janeiru su odgođeni, objavile su u četvrtak škole sambe koje organiziraju ovu manifestaciju, u vrijeme kada se država bori sa epidemijom korona virusa i drugim najvišim brojem žrtava od COVID-19 na svijetu.

Škole sambe u Rio de Janeiru su objavile kako će odgoditi karneval, koji je trebao biti održan u februaru 2021. godine, zbog COVID-19, te navele kako se najvjerovatnije to dešavanje neće održati sve dok se ne pronađe vakcina.

„Zaključili smo kako se događaj mora odgoditi. Jako je teško imati karneval bez vakcine i nema šanse da se on održi bez da su svi sigurni“, kaže Jorge Castanheira, predsjednik grupe koja svake godine organizira parade – Nezavisna liga školi sambe Rio de Janeira (LIESA).

Milioni turista i oboljelih

Brazil se bori sa najtežom epidemijom COVID-19 nakon Sjedinjenih Američkih Država i karneval u Riju bi bio ogroman rizik: dugi i jako posjećeni festival sa dosta plesa na ulicama, ogromnim paradama i cjelovečernjim zabavama.

Festival privlači milione domaćih i stranih turista u ovaj priobalni grad svake godine.

U Brazilu je potvrđeno 4,66 miliona slučajeva korona virusa i 140.000 preminulih od COVID-19, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins. Najteže su pogođene države Sao Paulo i Rio de Janeiro.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.