Oglasi

Karimov ponovno predsjednik Uzbekistana

Islam Karimov ponovno je izabran za predsjednika Uzbekistana na mandat od pet godina.
Najvišu državnu dužnost Karimov obavlja dvije decenijeAP

Islam Karimov ponovno je izabran za predsjednika Uzbekistana na mandat od pet godina.

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Mirza-Ulugbek Abdusalomov je saopćio da je odziv birača na izborima održanim u nedjelju bio 91 posto, a da je Karimov osvojio 90,39 posto glasova, prenosi Anadolija.

Lider Narodne demokratske stranke Hatamcan Ketmanov osvojio je 2,92 posto glasova, lider Socijaldemokratske stranke za pravdu Nariman Umarov dobio je 2,05 posto glasova, a Akmal Saidov iz Narodne demokratske stranke za preporod osvojio je 3,08 posto glasova.

Karimov je postao predsjednik Uzbečke Sovjetske Socijalističke Republike 24. marta 1990. godine. Nakon što je Uzbekistan proglasio nezavisnom nacijom 1991. godine, postao je prvi predsjednik države.

Dugogodišnji mandat

Njegov mandat produžen je do 2000. godine kada je ponovo izabran za predsjednika. Najvišu državnu dužnost Islam Karimov (76) obavlja već dvije decenije, od raspada Sovjetskog Saveza.

Uzbekistan naseljava blizu 30 miliona ljudi od kojih većina podržava Karimova.

Kandidiranje predstavnika opozicijskih stranaka za predsjednika je dozvoljeno, ali nema realne šanse za njihovu pobjedu.

Glasanje na izborima nadgledalo je više od 400 posmatrača iz 40 zemalja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.