Kardinal Puljić: Mora prestati vođenje politike na štetu drugoga

Dobrota razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje, poručio je Vinko Puljić (Arhiva)

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izjavio je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji, upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je on novinarima u Sarajevu, komentirajući trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Puljić je upozorio kako to nije samo politički, nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose, prenosi Hina.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

U BiH se svi ponašaju koristoljubivo

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju, koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se iko u Bosni i Hercegovini doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova poruka je kako se u slučaju Bosne i Hercegovine svi ponašaju koristoljubivo, i to na račun drugog.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je Puljić.

On je ove poruke iznio povodom obilježavanja 16. decembra kao sedmice Caritasa u Bosni i Hercegovini, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

Izvor: Agencije