Karavan s oko 2.000 migranata stigao u Tijuanu

Zbog popunjenih skloništa, vlasti u Tijauani su otvorili gimnaziju i sportski kompleks (EPA)

Migranti iz Srednje Amerike, koji se nalaze na sjevernoj meksičkoj granici i koji su došli do grada Tijuana, pod sve većim su pritiskom dviju strana jer administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne dozvoljava azil nikome tko u SAD ulazi ilegalno, dok lokalni političari dovode u pitanje njihov boravak u Meksiku, javlja Reuters.

Gradske vlasti Tijuane tvrde da se u tom gradu trenutno nalazi oko 2.000 migranata, ali da nekim stanovnicima to nije po volji, posebice jer se za vikend očekuje novi val ljudi.

Gradonačelnik Manuel Gastelum kritizirao je dolazak velikog broja ljudi, opisujući neke kao “propalice”.

Prema njegovim riječima, održavaju se konzultacije o tome da li grad, koji se nalazi 27 kilometara od San Diega u Kaliforniji, treba i dalje primati migrante.

Nasilni prema predstavnicima vlasti

U razgovoru za medije se požalio da su migranti nasilni prema lokalnim vlastima te da savezna vlada nije uspjela kontrolirati južnu granicu, kada je 19.  listopada karavana ljudi počela ulaziti u Meksiko.

“Tijuana je u ozbiljnoj situaciji. To nije pošteno”, kazao je gradonačelnik.

Većina srednjoameričkih migranata, uglavnom iz Hondurasa, uputila se prema SAD-u prije mjesec dana. Mnogi nemaju nikakve alternativne planove ukoliko im SAD ne odobri ulazak, no odlučni su da se ne vraćaju u Honduras gdje, kako su objasnili, vlada siromaštvo.

Dolaze novi migranti

Ovih dana očekuje se dolazak još jedne karavane, u kojoj je najmanje 1.200 ljudi, koji bi iz Mexico Cityja trebali krenuti ka granici.

Zbog popunjenih skloništa, vlasti u Tijauani su otvorili gimnaziju i sportski kompleks kako bi smjestili do 1.000 migranata, a mogli bi proširiti prostor za prihvat još 3.000 migranata, prenosi AP.

Agencija navodi da Tijuanu možda očekuje val od gotovo 10.000 migranata, a prihvatna skloništa za migrante imaju kapacitete za po 700 njih.

S obzirom na to da se na glavnom graničnom prijelazu kod San Diega na dnevnom nivou obrade podaci samo 100 tražitelja azila, sve su veće šanse da će migranti ostati u Tijuani mjesecima.

Fabrike traže radnike

Prema riječima meksičkog dužnosnika Francisca Ruede, “situacija nije krizna, ali jeste izuzetna”.

Donja Kalifornija, u kojoj se nalazi grad Tijuana, ima otvoreno nekih 7.000 radnih mjesta za svoju “migrantsku braću iz Srednje Amerike” koji su dobili legalan status stanovnika u Meksiku, navodi.

Tvornice koje u tom gradu s oko 1,6 milijuna stanovnika niču svakog dana, uvijek tragaju za novim radnicima, prenosi AP.

Veliki broj migranata s Haitija, koji su odbijeni na američkoj granici, upravo je u tim tvornicama u protekle dvije godine pronašao posao, napominje agencija.

Izvor: Agencije