Karantin za cijeli razred nakon zaraze kod učenika u Mariboru

U Mariboru je od početka epidemije bilo mnogo manje slučajeva infekcije COVID-om 19 u odnosu na Ljubljanu (EPA)

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u Mariboru u utorak je određen 14-dnevni karantin, nakon što je jednom od njih dijagnosticirana zaraza korona virusom, prenosi Hina. 

“Moramo biti krajnje oprezni, pa učenici tog razreda idućih 14 dana ostaju u karanteni, dok svi ostali učenici i zaposlenici i dalje mogu normalno dolaziti na nastavu, uz provođenje preventivnih mjera kao i do sada”, izjavila je za mariborski dnevni list Večer Lidija Todorović, direktorica Osnovne škole “Ludvik Pliberšek”.

Riječ je o prvom potvrđenom slučaju zaraze korona virusom u drugom najvećem slovenskom gradu nakon mjesec dana.

Proglašem ‘korona free’ gradom

U Mariboru je od početka epidemije bilo mnogo manje slučajeva infekcije COVID-om 19 u odnosu na Ljubljanu, a u odnosu na broj stanovnika manje i u odnosu na druge gradove, pa je mariborski gradonačelnik Sašo Arsenovič taj grad prije dvije sedmice već bio proglasio prvim “korona free” urbanim središtem u državi.

Školu je o potvrdi zaraze korona virusom kod učenika obavijestio u jutarnjim satima nacionalni Institut za javno zdravlje te odredio potrebne mjere prevencije širenja.

Kako neslužbeno prenose mediji, dječak je bio testiran nakon što je zaraza korona virusom potvrđena kod njegove majke, ali sam nema simptome bolesti.

Izvor: Agencije