Karakas: Protesti opozicije i vlasti, jake sigurnosne mjere

Michelle Bachelet kaže da se dogodio 'šokantno veliki' broj ubistava bez sudskih odluka (AP)

Pripadnici bezbednosnih snaga Venecuele raspoređuju se u velikom broju širom Karakasa uoči najavljenih demonstracija dve suprotstavljene strane – pristalica i protivnika predsednika Nicolasa Madura.

Policajci se nalaze na aveniji u Karakasu, gde je planirano da se održi marš opozicije, dok lokalni mediji javljaju da je jedna žena poprskana biber sprejom, posle razgovora sa policajcima, prenosi Reuters.

Policijske jedinice i članovi Nacionalne garde, koji su raspoređeni na pojedinima raskrsnicama u prestonici Venecuele, nose kacige, štitove i opremu za borbu protiv eventualnih sukoba u gradu.

Nekoliko kolona bezbednosnih snaga prošlo je gradom na motociklima, prenosi AP.

Lider opozicije Juan Guaido, koji je optužio vlast Venecuele za nestanak struje u toj zemlji, predvodiće skup u Karakasu, koji se organizuje kako bi se nastavilo s vršenjem pritiska na Madura da napusti funkciju predsednika u vreme kada se struja polako vraća u delove Venecuele.

‘Sabotaža na hidrocentrali’

“Pozivam narod Venecuele da demonstrira na ulicama protiv korumpiranog i nesposobnog uzurpatorskog režima, koji je ostavio našu zemlju u mraku”, naveo je Guaido na svom nalogu na Tviteru.

S druge strane, vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele pozvala je na kontraproteste protiv, kako navodi, imperijalizma SAD, koje su Madurovoj vladi uvele sankcije na naftu u pokušaju da je odseku od njenih izvora finansiranja.

Veliki deo Venecuele pogođen je u petak nestankom struje, čiji je uzrok, kako navode vlasti, “sabotaža” na najvećoj hidrocentrali u zemlji.

Maduro je za incident optužio “američki imperijalizam”, a Guaido vlast Venecuele.

Guaido je rekao da ne veruje da je došlo do sabotaže, već da je pravi razlog “loše stanje mreže u državi” i korupcija na tom polju.

Izvor: Agencije