Oglasi

Karakačanov prijeti Makedoniji blokadama za NATO i EU

Makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izjavu bugarskog ministra odbrane kojom osporava makedonski jezik.
Krasimir Karakačanov poručuje Zoranu Zaevu da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik u Sjevernoj MakedonijiEPA - Arhiva

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO i EU", napisao je Karakačanov na svom Facebook profilu, prenosi skopska TV Telma.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije.

"Severna Makedonija je geografsko ime, koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

Karakačanov je, takođe, kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Skoplje: Nastavljamo graditi prijateljstvo

Ranije je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka, na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi sa određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla da građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu bugarskog ministra odbrane u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga, umesto prijateljstva.

Kako prenosi agencija MIA, Ministarstvo inostranih poslova u Skoplju, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

"Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda", kaže se u saopštenju makedonskog Ministarstva inostranih poslova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.