Oglasi

Karahasan, počasni gost Sajma knjige u Podgorici

Na Drugom internacionalnom sajmu knjige u Podgorici, koji počinje danas, predstavit će se 47 izdavačkih kuća.
Program čini 38 događaja u kojima će učestvovati preko 90 umjetnika, stručnjaka, naučnika i medijatoraDuško Marušić/Pixell

Drugi internacionalni sajam knjiga u Podgorici počinje danas i trajat će do 9. oktobra.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice Nela Savković Vukčević kazala je na konferenciji za novinare da je ove godine program Sajma znatno obogaćen.

Prema njenim riječima, očekuje se da posebnu pažnju privuće izložba simbola hiljadugodiišnjeg postojanja države Crne Gore, kao projekat Vlade i Ministarstva kulture.

Umjetnički direktor Sajma Vladimir Vojinović kaže da je učešće na Sajmu prijavilo 47 izdavačkih kuća i institucija koje se bave izdavaštvom, a zemlja - gost sajma je Bosna i Hercegovina, javlja saradnik Al Jazeere Veseljko Koprivica.

Knjige, izložbe i filmovi

"Selektor delegacije izdavača, izlagača i autora iz Bosne i Hercegovine bio je gospodin Ibrahim Spahić iz Međunarodnog centra za mir u Sarajevu, kojem želim da zahvalim na izuzetnoj saradnji i uloženom naporu da se na našem sajmu prikaže kvalitetan uzorak savremenog stvaralaštva BiH, ali i duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Zato će značajan broj programa ovogodišnjega Sajma biti posvećen sevdalinkama, stećcima, starim mostovima, rukopisima klasičnih djela, kao i savremenoj književnoj sceni BiH“, kazao je Vojinović.

Program čini ukupno 38 događaja u kojima će učestvovati preko 90 umjetnika, stručnjaka, naučnika i medijatora iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Turske, Srbije, Makedonije i drugih zemalja.

U okviru Sajma bit će otvorena izložba fotografija ,,Pišem ti bosančicom“, a tom prilikom će biti prikazani filmovi o stećcima, mostovima u Mostaru i Višegradu, te će se održati i koncert sevdalinke u izvedbi mladih etnomuzikologa sa Muzičke akademije iz Sarajeva.

Ovogodišnji Sajam ima svoju prolegomenu - autorsko veče počasnog gosta - Dževada Karahasana.

Svečano otvaranje bit će upriličeno u srijedu uveče - audioporukom Tvrtka Kulenovića, govorima selektora Ibrahima Spahića, gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i ministra kulture Pavla Goranovića, te besjedom Dževada Karahasana.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.