Karadžićeva odbrana: Osporavat ćemo sve tačke presude

Bivši predsjednik Republike Srpske proglašen je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici (Al Jazeera)

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson rekao je kako će odbrana osporavati svaku tačku presude po kojoj je nekadašnji predsjednik Republike Srpske osuđen na 40 godina zatvora.

“Prvo moram pročitati ovu presudu, čini se da ima više od 1.000 stranica. Imamo trideset dana da to uradimo. Čini se da ima dosta osnova za žalbu za svaku tačku”, kazao je Robinson.

Na pitanje gdje će Karadžić služiti kaznu, rekao je da ne zna i da to zavisi od predsjednika Suda.

“Vjerovatno će proći nekoliko godina dok ne napusti Haag jer će ovdje ostati tokom procesa žalbe koji može trajati do tri godine”, dodao je.

Presuda Karadžiću

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Izvor: Agencije