Karadžić o prijemu Kosova: UEFA prekraja granice na Balkanu

Prema Tomislavu Karadžiću UEFA nije smjela pokleknuti pred političkim pritiscima (EPA)

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je prijem Kosova u UEFA-u politička oduka i da je fudbal poražen, koji bi takvim potezom mogao imati nesagledive posljedice.

“Fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA-e koji može da ima nesagledive posledice. Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije. Fudbalski savez Srbije i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli”, rekao je Karadžić za sajt Fudbalskog saveza Srbije.

On je podsjetio da su vlade 38 članica UEFA priznale nezavisnost Kosova, zbog čega su tamošnji Savezi morali slijediti uputstva političara.

“U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema”, kazao je Karadžić.

Politički pritisci

Prema njegovim riječima najveća fudbalska evropska organizacija nije smjela pokleknuti pred političkim pritiscima.

On je naglasio da fudbal ne smije da prekrajati granice bilo koje države, i da po njemu prijem Kosova u UEFA-u to znači, i dodao da za prijem kosovskog fudbalskog saveza u UEFA-u postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

Danas je na kongresu Evropske fudbalske asocijacije koji se održava Budimpešti, Fudbalska federacija Kosova postala 55 punopravna članica te organizacije.

Za prijem Kosova glasalo je 28 od ukupno 54 članica UEFA-e.

Prijemom Kosova u Evropsku fudbalsku asocijaciju okončala se izolacija kosovskog fudbala koja je trajala više od dvije decenije.

Izvor: Agencije