Karabatić najbolji rukometaš svijeta u 2014.

Nikola Karabatić je tek treći igrač u historiji koji je naslov najboljeg osvajao dva puta (EPA)

Francuz Nikola Karabatić proglašen je za najboljeg rukometaša u 2014. godini u izboru Međunarodnog rukometnog saveza, koji je lani tu nagradu dodijelio hrvatskom igraču Domagoju Duvnjaku.

Karabatić je član Barcelone, prošle godine je s Francuskom osvojio evropsko, a u januaru ove godine i svjetsko zlato, pa je po drugi put, nakon 2007. godine, proglašen za najboljeg rukometaša svijeta.

On je tek treći igrač u historiji koji je taj naslov osvajao dva puta, a prva dvojica koji su to ostvarili bili su Ivano Balić (2003, 2006) i Talant Dušebajev (1994, 1996).

Priznanje za Amorim

U izboru su učestvovali stručnjaci, novinari i posjetitelji IHF-ove internetske stranice, njih blizu 55.000.

Karabatić je dobio 33,7 posto glasova, Danac Mikkel Hansen 21 posto, a francuski golman Thierry Omeyer 19,5 posto glasova.

Među pet nominiranih bio i prošlogodišnji laureat Duvnjak, no IHF nije objavio koliki je postotak glasova zaslužio ove godine.

Najbolja rukometašica svijeta u protekloj godini je Brazilka Eduarda Amorim (28), koja je bila i najbolja igračica Svjetskog prvenstva koje je prošle godine održano u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Amorim je dobila 35,2 posto glasova i slavila ispred Rumunke Cristine Neagu (25,8 posto) i Norvežanke Heidi Loke (16,8 posto).

Izvor: Agencije