Kapsula Cygnus ušla u atmosferu i raspala se

Kaspala se raspala pri ulasku u Zemljinu atmosferu, kao što je bilo planirano (Reuters)

Kapsula Cygnus bez ljudske posade, koja je u petak napustila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), pošto je ispunila svoju zadaću dopreme namirnica i opreme za šestoricu astronauta, raspala se pri ulasku u Zemljinu atmosferu, kao što je bilo planirano.

Kapsula je napustila ISS u petak u 6:40 sati (12:40 sati po srednjoevropskom vremenu) i dva dana je samostalno bila u orbiti, nakon čega su se u nedjelju njeni motori uključili kako bi se vratila u atmosferu.

Posada na ISS-u je gledala kako se Cygnus udaljava i na društvenoj mreži Twitteru objavila snimke kapsule koja se raspada.

Hrana za astronaute 

Ruski astronaut Maksim Surajev je “snimio tu nevjerojatnu fotografiju Cygnusa koji se raspada na svom povratku”, piše njegov kolega Reid Wiseman.

Kapsulu Cygnus je lansirala 13. jula privatna američka kompanija Orbital Sciences Corporation na raketi Antaresu sa svoje rampe Wallups Island u Virginiji. Na ISS je stigla za tri dana.

Kapsula je prevozila više od 1.600 kg tereta, uglavnom polugotovu hranu za astronaute ISS-a, ali i satelite za posmatranje Zemlje i opremu za naučno istraživanje.

Misija je dio ugovora vrijednog milijardu dolara, potpisanog s Američkom svemirskom agencijom (NASA).

Izvor: Agencije