Kaplan: Od Stoca se pravi Mostar

Salmir Kaplan je kažnjen sa 2.500 eura za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u Stocu

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ponovljenom postupku većinom glasova odlučila da Salmir Kaplan (Inicijativa za Stolac) bude skinut s kandidatske liste za načelnika te općine, Kaplan je novinarima izjavio da će se ponovno obratiti sudu.

Po njegovim riječima, CIK je odluku donio glasovima četiri naprema tri.

“Apsolutno nemam komentar (na odluku), ali pozivam CIK da mi odluku dostavi danas”, rekao je Kaplan i dodao da ovakve odluke budu dostavljene strani na koju se odnose neposredno pred vikend uprkos tome što je rok za očitovanje oštećene strane sudu 48 sati.

Po pretpostavkama Kaplana, najnovija odluka će mu iz CIK-a biti dostavljena u petak popodne/uvečer, ali bez obzira na to, najavio je da će se žaliti sudu.

“Od Stoca se pravi Mostar”, ustvrdio je također i pozvao sve probosanske stranke da ne uvaže inicijativu Stjepana Boškovića, “koji se predstavlja kao načelnik”, za ozakonjivanje prakse prema kojoj bi i u Stocu načelnik mogao proglašavati budžet.

“Svaka probosanka stranka koja glasa za to, izdala je Stolac i predala ga HDZ-u”, izjavio je Kaplan.

Sankcije CIK-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ranije u ponovljenom postupku na sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidati Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović te politički subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog toga su navedeni uklonjeni sa kandidatske liste i kažnjeni sa po 5.000 konvertibilnih maraka (2.500 eura), dok su članice Inicijative za Stolac zbog Kaplana novčano kažnjene sa po 5.000KM, zbog Mahmutćehajića sa po 2.500 KM (1.280 eura) i zbog Ljubovića sa po 2.500 KM.

CIK BiH je utvrdio i da su kandidat Božo Raguž i politički subjekt Hrvatska koalicija za Stolac Hrvatska stranka prava BiH – Hrvatska demokratska zajednica 1990  odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM (770 eura).

Povrat novca

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela i Odluku o povratu uplaćenog iznosa takse za ovjeru.

Politički subjekti koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom, a koji su uplatili taksu za ovjeru za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine, nemaju pravo na povrat novčanog iznosa takse u skladu sa članom 4.16 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, danas je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate prema kojima mandate u Gradskom vijeću Grada Sarajeva dobijaju Gabela Edina, Velić Lana, Fijuljanin Sanela, Peštek Enes, Biber Bajro, Vukadin Toni i Jurić Mira. Na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je ovjerila devet kandidatskih listi iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Na listama se nalazi 28 kandidata. Ovjereno je i sedam kandidatskih listi sa 20 kandidata iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Nakon razmatranja izvještaja o provedenim posrednim izborima u Skupštini općine Pale za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo, utvrđeni su rezultati i mandati u Skupštini Grada Istočno Sarajevo dodijeljeni su: Škipina Damjanu, Gluhović Zoranu, Simović Miroslavu, Blagojević Nikoli, Lučić Vladimiru, Pejović Bojanu i Koprivica Mladenu. Osmi mandat će biti  dodijeljen žrijebom u ponedjeljak, 19.12.2016. godine.

Ovjerene su i kandidatske liste za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo iz skupština općina Istočni Stari Grad (tri liste sa 13 kandidata) i Istočna Ilidža (osam listi sa 23 kandidata).

Na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka iz 2014. godine, Centralna izborna komisija BiH danas je izrekla novčane kazne za sedam političkih stranaka zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Nova socijalistička partija kažnjena je sa 1.000 KM (500 eura); Partija ujedinjenih penzionera sa 5.000 KM; Posavska stranka sa 500 KM (250 eura); Socijaldemokratska unija BiH sa 1.000KM; Socijalistička partija 3.000 KM (1.500 eura); Stranka napredna Srpska sa 1.000 KM i Stranka pravde i povjerenja sa 4.000 KM (2.000 eura).

Izvor: Agencije