Kaplan i drugi podnijeli žalbe Sudu BiH

Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH (Arhiva)

Koalicija “Za bolji Stolac” najavila je da će danas Žalbenom odjelu Suda Bosne i Hercegovine podnijeti žalbu protiv odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o uklanjanju Salmira Kaplana s kandidacijske liste za načelnika općine Stolac.

Bit će proslijeđene i žalbe Inicijative za Stolac, koja se protivi odluci državnog izbornog povjerenstva da se s kandidacijske liste za Općinsko vijeće Stoca uklone imena kandidata Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića.

Istovremeno, i Ivan Perić je podnio žalbu na odluku kojom je smijenjen s pozicije predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, a učinili su to i Avdo Jaganjac te Meliha Kapor, koji su također smijenjeni s pozicija članova istog povjerenstva.

Općinski sud u Čapljini u međuvremenu je potvrdio optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog više kaznenih djela u vezi s prekidanjem lokalnih izbora u Stocu.

Konačne odluke

Odluke Žalbenog odjela Suda BiH očekuju se do kraja tjedna nakon čega će se znati hoće li kandidati Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović biti uklonjeni s kandidacijskih listi, odnosno hoće li Perić, Jaganjac i Kapor biti smijenjeni.

Odluke Žalbenog odjela Suda BiH su konačne. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH prošlog je tjedna donijelo odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne administracije te pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Uz navedeno, svima su određene i novčane kazne u protuvrijednosti do 2.500 eura.

Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH, odnosno otuđenje i uništavanje glasačkih materijala te fizičkog napada na članove Općinskog izbornog povjerenstva. Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Izvor: Agencije