Kaplan i definitivno skinut s liste za Stolac

Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH (Arhiva)

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbe o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža kao kandidata za Općinsko vijeće Stolac, čime su odluke Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine postale pravomoćne.

Na odluku suda nije moguća žalba.

“U skladu sa ranijom odlukom CIK-a BiH utvrđeno je da su kandidat Salmir Kaplan i politički subjekt ‘Za bolji Stolac’ odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 konvertibilnih maraka (2.500 eura), dok se članicama koalicije ‘Za bolji Stolac’ također izriče novčana kazna od po 5.000 konvertibilnih maraka”, navodi se u odluci, a prenosi Anadolija.

Konačne odluke

I drugi su kandidati kažnjeni s po 2.500 eura, dok je članicama koalicije “Inicijativa za Stolac” izrečeno 1.250 eura kazne. Članice “Hrvatske koalicije za Stolac” kažnjene su s po 750 eura.

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Maksida Pirić potvrdila da su sve žalbe odbijene, a odluke – konačne.

U Stocu je na dan izbora, održanih 2. listopada, došlo do nekoliko incidenata, zbog čega su izbori prekinuti.

Protiv Kaplana, Mahmutćehajića i Ljubovića te aktivista Inicijative za Stolac Nihada Bajramovića u međuvremenu je podignuta optužnica, koju je potvrdio Općinski sud u Čapljini.

Tužiteljstvo tereti Kaplana i Mahmutćehajića za fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te teško ozljeđivanje člana biračkog odbora Marija Raguža, kojemu je bio ugrožen život nakon što ga je Kaplan udario šakom u vrat.

Izvor: Agencije