Kapitalne investicije za oporavak Makedonije

Većim kapitalnim investicijama  u 2013. godini Vlada Makedonije pokušava spasiti ekonomiju koja je u recesiji. Rupa u budžetu za sljedeću godinu punit će se novcem od kredita.

Planirana inflacija od 3,5 posto je signal da će se povećati cijene hrane i energije i da će Makedonci naredne godine imati još manji standard, javlja iz Skoplja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Makedonska Vlada će pokušati spasiti privredu povećanjem kapitalnih investicija. Tako će, vjeruju, zaposliti i domaće radnike i kompanije.

Ministar finansija Zoran Stavreski kaže da će zbog smanjenja izvoza u Evropsku uniju (EU) Vlada podržati privredu investicijama od 370 miliona eura.

“Počinjemo realizaciju nekoliko velikih investicijskih projekta. U putnoj infrastrukturi, gradimo autoput od Demir Kapije do Smokvice, što je dio koridora 10 i pridonijet će povećanju konkurentnosti makedonske ekonomije”, kazao je on.

U budžetu za 2013. godinu predviđen je početak radova na željezničkoj pruzi prema Bugarskoj i izgradnja nacionalne gasovodne mreže, dodaje ministar.

Rast ekonomije

Smatra kako postoje dobre šanse da se planirane investicije realiziraju i da novac za infrastrukturu i gasifikaciju u toku 2013. godine ne bude preusmjeren za plate i penzije, kao što se do sada dešavalo.

Vlada naredne godine planira rast domaće ekonomije od dva posto.

Opozicija kaže da je nizak rast rezultat slabih strategija vlasti, koja je do sada  novac ulagala u administrativne zgrade i spomenike, a ne u infrastrukturu.

Potpredsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Jovanovski je rekao: “Investicije bi generalno bile mnogo veće i rast ekonomije bi bio mnogo veći od dva procenata da je Vlada u proteklih šest godina novac, umjesto u projekt Skopje 2014, investirala u sektore koji stvaraju osnovu za dugoročni ekonomski razvoj.”

Iduću godinu će također obilježiti  povećanje deficita u budžetu.

Vlada treba osigurati 280 miliona eura iz kredita kao bi pokrila manjak novca u budžetu. Zemlja će se zaduživati i kod stranih, i kod domaćih banaka.

Jedan dio novca će biti potrošen za vraćanje dugova koje Vlada ima prema firmama, drugi dio za isplatu penzija i socijalne pomoći.

Za sljedeću godinu planirana je inflacija od 3,5 procenata. Ekonomisti kažu da to znači novo povećanje cijene hrane i energenata.

“To znači gori životni standard za građane. Posebno za najsiromašnije, koji novac u potrošačkoj korpi najviše troše na prehrambene proizvode i na energiju”, ocijenio je profesor ekonomije Marjan Petreski.

Vlada će u izbornoj 2013. godini probati osigurati socijalni mir većim penzijama i pomoći ranjivim kategorijama građana za pet procenata.

Vlada, iako je obećala, nije uspjela obezbijediti novac za povećanje plata administraciji. Ovu obavezu je odgodila za budžet u 2014. godini.

Izvor: Al Jazeera