Oglasi

Kapetanu Draganu smanjena kazna na 13,5 godina zatvora

Dragan Vasiljković je osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu u Hrvatskoj.
Dragan Vasiljković je živio u Australiji pod lažnim imenom i bio trener golfaEPA

Vrhovni sud Hrvatske umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, zbog ratnog zločina počinjneih nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15 na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravomoćnoj presudi od 12. juna, koja je u petak objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda, piše da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba.

Za prve dvije tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci.

Mučenje, zlostavljanje, ubistva...

U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu, koju je splitski Županijski sud u Splitu objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu.

Zbog nedostatka dokaza, na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. godine u Bruškoj kraj Benkovca.

Tokom suđenja je dokazano da je Vasiljković, kao komadant Jedinice za posebne namjene, u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Tako je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

U julu 1991. godine je u Glini, u dogovoru s komadantom tenkovske jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili, među kojima je i jedan strani novinar.

Uhapšen prije 12 godina u Australiji

Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je prije 12 godina u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

U julu 2015. godine izručen je Hrvatskoj.

Od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci davali lažne iskaze.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.