Kapetanica Sea-Watcha izlazi pred sud, Berlin traži puštanje iz pritvora

Carola Rackete bila je uhapšena krajem juna jer je uplovila u luku Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata (EPA)

Kapetanica humanitarnog broda Sea-Watch, 31-godišnja Njemica Carola Rackete, u ponedjeljak popodne bi se trebala očitovati pred italijanskim istražnim sudijom u Agrigenteu na Siciliji, dva dana nakon hapšenja, jer je suprotno odluci italijanskih vlasti i na silu pristala na otok Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata, javljaju agencije i dodaju da Berlin traži njezino puštanje iz kućnog pritvora.

Rackete italijanske vlasti terete za pomaganje i poticanje ilegalne imigracije, kršenje pomorskih zakona te nasilni manevar prema policijskom patrolnom čamcu kojeg je prisilila da se udalji jer bi se razbio o mol, zbog čega joj prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

“Naše je stajalište da sudski postupak može završiti samo oslobađanjem Carole Rackete“, napisao je na Twitteru njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, dodavši da se protivi „kriminalizaciji spašavanja na moru“.

Tako je ponovio ključni argument raznih udruženja koja su putem „crowdfundinga“ već prikupila 1,2 miliona eura za sudske troškove i nastavak operacija njemačkog nevladinog udruženja.

Italijanski mediji pišu da bi kapetanica mogla biti odmah oslobođena ako bi tužiteljstvo zaključilo da kućni pritvor, u očekivanju početka sudskog postupka, nije potreban.

U tom slučaju bila bi odmah protjerana.

Brod na moru proveo preko dvije sedmice 

Rackete tvrdi da nije počinila nikakav čin nasilja, već čin neposluha.

„Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se izvivila i opet se izvinjavam“, istaknula je.

Kapetanica je brodom Sea-Watch, koji plovi pod holandskom zastavom, prije 18 dana kod obala Libije s manjih brodica na svoj brod ukrcala 40 migranata, a nakon što je u subotu pristala u luku u Lampedusi, uhapsila ju je italijanska policija.

Brod je na moru proveo preko dvije sedmice.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvataju njihov brod, Rackete je odlučila otploviti prema južnom italijanskom otoku Lampedusi, no zaustavilia su je plovila italijanske vlade.

Međutim, u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ipak ušla u luku, gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Izvor: Agencije