Kapetanica Sea-Watcha: Bilo me strah samoubojstva migranata

Carola Rackete
Rackete je ušla u luku na Lampedusi, gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga (EPA)

Mlada kapetanica broda Sea-Watch 3, Carola Rackete, koja je uhićena nakon što je bez dopuštenja uplovila u luku Lampedusa na Siciliji kako bi iskrcala migrante, rekla je da njezin manevar nije bio “čin nasilja, nego samo neposluha” u očajnoj situaciji.

“To nije bio čin nasilja, samo neposluh”, kazala je u intervjuu za Corriere della Sera u nedjelju Carola Rackete, optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.

“Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah”, rekla je mlada Njemica, dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati.

“Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam”, nastavila je ona.

U njezinom manevru za kormilom Sea-Watcha u noći s petka na subotu kako bi pristala u luci Lampedusi nitko nije ozlijeđen i humanitarni brod je uspio iskrcati 40 migranata koje je spasio 17 dana prije kod obala Libije.

Luksemburg poziva na oslobađanje

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je ranije Italiju da oslobodi kapetanicu broda njemačke nevladine organizacije koja se od subote ujutro nalazi u pritvoru.

Asselborn je putem Facebooka napisao otvoreno pismo svom talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju u kojem je naveo da je kapetanica Carola Rackete samo pokušala spasiti živote kada je izazivajući talijanske vlasti, koje su joj to branile, pristala u talijansku luku Lampedusu sa 40 migranata na brodu.

“Spašavanje ljudskih života je obveza i nikada ne smije biti kvalificirano kao kazneno djelo; ne uvažavati tu obvezu, s druge strane, bio bi zločin”, istaknuo je luksemburški premijer, prenosi Hina.

Asselborn je kazao kako će Luksemburg nastaviti pokazivati solidarnost s Italijom uzimajući tražitelje azila koji se iskrcaju na njezine obale uz posredovanje brodova nevladinih organizacija.

Uplovila u luku na Lampedusi

Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s talijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse. 

Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike.

Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavila su je plovila talijanske Vlade.

‘Pružala otpor ratnom brodu’

Međutim, u subotu u ranim jutarnjim satima, Rackete je ušla u luku, gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Rackete je uhićena jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina zatvora.

Talijanski desničarski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini za radio RAI kazao je da je pet europskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante, a po medijskim izvješćima to su  Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal.

Izvor: Agencije