Kapetan zapanjen saznanjem da je tovar s broda eksplodirao u Bejrutu

Kapetan Boris Prokošev i članovi posade molili su libanske vlasti da ih puste s broda (Reuters)

Penzionisani ruski pomorac Boris Prokošev bio je zapanjen kada je preko poruke s e-maila saznao da je tovar sa broda kojim je nekada upravljao eksplodirao i razorio bejrutsku luku, ubivši prema najnovijim informacijama 149 ljudi.

Prokoševu, koji sada živi u jednom selu 1.300 kilometara južno od Moskve, stigla je poruka u kojoj se pominje ime broda MV Rhosus čiji je kapetan bio na putovanju za koje nikada nije plaćen.

Prvo je pomislio da mu možda šalju platu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Tovar sa broda, 2.750 tona visokoeksplozivnog amonijum-nitrata, eksplodirao je u utorak, povrijedivši više od 5.000 ljudi i pričinivši veliku štetu.

Brod je isplovio iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru za luku Beira u Mozambiku, ali je neplanirano uplovio u Bejrut jer se vlasnik, ruski biznismen Igor Grehuškin, suočio sa dugovima i nadao se da će nešto zaraditi u Libanu.

Tovar trebao ići u Mozambik

Grehuškin je kupio teretni brod 2012. godine od jednog kiparskog biznismena.

Njega je u četvrtak ispitivala policija na Kipru, gdje trenutno živi.

Prokošev (73) je izjavio za AP da se pridružio brodu u Turskoj 2013. godine pošto je prethodna posada odustala od putovanja jer joj nije plaćeno.

On je rekao da je Grehuškin dobio milion dolara da preveze tovar iz Gruzije do Mozambika.

Bilo je planirano da se hemikalije isporuče fabrici eksploziva u Mozambiku čiji je vlasnik portugalska kompanija eksploziva Moura Silva e Filhos.

Uvoz amonijum-nitrata je uobičajen u Mozambiku i koristi se za đubrivo i za rudarski eksploziv.

Brod je uplovio u Bejrut iako to nije bilo prvobitno planirano u pokušaju da se zaradi novac preuzimanjem teške mašinerije, ali se dodatni kargo pokazao kao suviše težak i posada je odbila da ga utovari.

Potom nisu plaćene lučke takse, pa je brod zaplijenjen i nikada više nije isplovio.

Prokošev je sa tri druga člana posade bio primoran da ostane na brodu zbog ograničenja o imigraciji i proveo je tamo 11 mjeseci sa malo hrane i drugih zaliha.

Posada oslobođena 2014. godine

Vlasnik ih je ostavio bez zarade, a nije platio ni dug luci.

Bejrutska luka je posadu iz sažaljenja snabdjevala hranom dok kapetan nije prodao dio goriva i za taj novac iznajmio advokate koji su izdejstvovali da posada bude oslobođena iz humanitarnih razloga 2014. godine.

U zahtjevu upućenom sudu je naglašena neposredna opasnost s kojom je posuda bila suočena “imajući u vidu opasnu prirodu tereta” napisali su advokati u članku objavljenom na jednoj pomorskoj web-stranici.

Tovar je prenijet u lučko skladište pošto se posada iskrcala i otputovala za Ukrajinu 2014. godine, rekao je Prokošev.

Amonijum-nitrat je ostao u luci, dok u utorak požar, kako se vjeruje, nije izazvao detonaciju.

Kapetan je za AP rekao da je brod potonuo nekoliko godina nakon odlaska posade i da je imao rupu na trupu pa je voda, dok je on bio tamo, redovno ispumpavana.

Međutim, Harambos Manoli, kiparski biznismen koji je posjedovao brod prije nego što ga je Grehuškin kupio, tvrdi da je ostao ukotvljen u Bejrutu, a da je uništen u eksploziji u utorak i da je vidio olupinu na fotografijama razorene luke.

Eksplozija je pojačala gnjev protiv vlasti u Libanu, jer su dozvolile da opasna supstanca godinama ostane u luci.

Prokošev je izrazio simpatije sa Libancima, rekavši da je Vlada Libana dovela do te situacije.

Izvor: Agencije