Kapetan trajekta spavao u vrijeme nesreće

Kapetan potonulog trajekta Lee Joon-seok uputio je izvinjenje porodicama žrtava nesreće, javlja agencija Anadolija u subotu.

Kapetan Lee Joon-seok i dva člana posade uhapšeni su zbog sumnji da je usljed njihovih propusta došlo do nesreće i moraju odgovarati na optužbe o zanemarivanju dužnosti i nedovoljnoj sigurnosti putnika, čime su prekršili pomorska pravila. Lee se u izjavi za novinare izvinio porodicama poginulih osoba.

„Neposredno prije nesreće dao sam pomoćnicima instrukcije o ruti i kratko sam otišao da odspavam u svojoj sobi. U tom trenutku došlo je do nesreće“, rekao je Lee.

Ronioci, koji su uspjeli ući u potonuli trajekt kod obala Južne Koreje, vidjeli su trupla kako plutaju u unutrašnjosti broda, prenose agencije, nekoliko sati nakon što su istražitelji uhapsili kapetana plovilice, prenose agencije.

Pronađena su još tri tijela žrtava, te crni bilans sada iznosi 32 mrtvih i 270 nestalih osoba.

Dobrovoljci među roniocima

Ronioci, koji se već tri dana bore protiv žestoke struje i nemirnog mora, konačno su uspjeli prodrijeti u putnički dio plovila, koji je potpuno pod vodom.

„Ronioci su primijetili tri tijela kroz prozor“, rekao je Choi Sang-hwan, pomoćnik direktora obalne straže.

„Probali su doći do njih razbijajući staklo, ali bilo je preteško“, dodao je on u susretu s porodicama nestalih osoba.

Brojni ronioci od njih 500 koji rade na mjestu nesreće civilni su dobrovoljci.

Zvaničnik obalne straže rekao je da će se oko olupine „Sewola“ postaviti mreže, kako bi se spriječilo da tijela otplutaju. On je isto tako izrazio nadu da ima preživjelih u prostorima gdje se zadržao zrak.

Samoubistvo zamjenika direktora

Kapetan je u policijskoj stanici pokušao objasniti razloge fatalne odluke da odgodi evakuaciju nakon nesreće. Svih 476 osoba na brodu dobilo je naređenje da se ne miču s mjesta više od 40 minuta.

Kad je trajekt počeo pramcem uranjati prema dnu mora bilo je prekasno, jer se putnici nisu uspijevali uspeti duž izvrnutih hodnika dok je voda prodirala. 

Još nisu poznati uzroci havarije broda koji je potonuo u mirnim i plitkim vodama, dok su vremenske prilike bile relativno povoljne.

Zamjenik direktora južnokorejske srednje škole, koji je bio u pratnji stotina učenika na trajektu, počinio je samoubistvo, saopćila je u petak policija. Trajekt „Sewol“ s 476 putnika i članova posade prevrnuo se u srijedu na putu iz luke Incheon prema južnom turističkom otoku Jeju.

Izvor: Agencije